Jeny Bonsenge en Le Motel voeren campagne tegen seksuele intimidatie

© Plan International België

Met een catchy dansje willen dj Le Motel en choreografe Jeny Bonsenge jongeren tonen hoe zij kunnen ingrijpen bij het zien van seksuele intimidatie. Het gaat om een campagne van Plan International België, die hopen dat de video’s wereldwijd viraal gaan.

Seksuele intimidatie overkomt negen op de tien meisjes en bijna drie op de tien jongens. ‘Zie je het, reageer dan’, is de slagzin van de nieuwe campagne van Plan International België. Die boodschap zit ritmisch verpakt in een choreografie door Jeny Bonsenge – bekend van haar recente passage in The Ellen Show. En we kunnen hem overal ter wereld dansen.

“Noem het een nieuwe icebucket challenge. Daar dromen we van”, zegt directeur Régine Debrabandere van Plan International België. “Wij hopen dat zoveel mogelijk jongeren mee zullen dansen en onze video’s viraal zullen gaan in verschillende continenten.”

De muziek komt van de Brusselse dj Le Motel. “Meestal weiger ik om muziek te maken voor reclamespots, maar dit project sprak me meteen aan. Het gaat erom dat we mensen in actie zetten, want het probleem van seksuele intimidatie bestaat overal. Dan is het geweldig dat de video’s een internationale dimensie krijgen. Het idee is om een collectieve beweging te starten en te zeggen dat we samen sterker staan.”

Tutorial

De dansmoves worden handig uitgelegd in een tutorial door danseres Bonsenge. Zo konden jongeren in Vietnam, Benin en Niger al een eigen video opnemen. Een vierde video volgt binnenkort uit Bolivië.

1608 Le Motel
Dj Le Motel

“Ik heb de muziek zo universeel mogelijk proberen maken”, zegt Le Motel. “De dynamiek is geïnspireerd op de baile funk, maar het mocht niet te Braziliaans of te Afrikaans klinken. Dus heb ik de melodie redelijk simpel gehouden zodat mensen het snel onthouden, maar het ook nog ludiek blijft.”

Bij Plan International België vinden ze de Brusselaars de ideale boegbeelden voor hun campagne. “Zij verspreiden onze boodschap heel toegankelijk onder jongeren, want om te dansen heb je niet veel nodig”, zegt directeur Debrabandere. “En Jeny is het prototype van een Brusselse jonge vrouw met ongelooflijk veel punch en dynamiek.”

Behalve de dansvideo’s heeft Plan International ook een digitaal platform opgericht, Safer Cities, waar jongeren kunnen aanduiden op welke plaatsen zij zich wel of niet veilig voelen in de stad. Dat kan nu ook over plaatsen in Brussel. Die campagne loopt nog tot maart volgend jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?