Joden, moslims en christenen betogen tegen beperkte erediensten

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 22 februari 2021

Vertegenwoordigers van de joodse, christelijke en islamitische geloofsgemeenschappen hebben zondag aan het station Brussel-Centraal betoogd voor een uitbreiding van de erediensten. De limiet van vijftien personen per eredienst beperkt volgens de betogers de vrijheid van godsdienst en moet aangepast worden.

Sinds een uitspraak van begin december van de Raad van State mogen erediensten in ons land plaatsvinden met een beperkt aantal van vijftien volwassen deelnemers. Die maatregel werd al herhaaldelijk verlengd, terwijl de geloofsgemeenschappen en de initiatiefnemers naar eigen zeggen niet geraadpleegd werden over de beslissingen.

Als argument om de beperking op te schorten, halen ze onder meer aan dat de grondwet de vrijheid van godsdienst garandeert en dus vinden zij dat de huidige maatregel die vrijheid beperkt.
"We vragen dat het aantal bezoekers wordt aangepast aan de oppervlakte van onze gebedshuizen. Net zoals er grote musea zijn waar heel wat mensen binnen mogen, moet dit ook kunnen in de grote gebedsruimtes", stelt christelijk woordvoerder Julien Sébert.

De vertegenwoordigers van de verschillende geloofsovertuigingen halen aan dat enkele maanden geleden, toen de gezondheidscrisis niet minder ernstig was, er wel tot 200 personen in een gebedshuis mochten komen. Het overeengekomen protocol en de sanitaire maatregelen werden toen nageleefd. Dat bewijst voor hen dat een verruiming van het aantal personen dat kan deelnemen aan een eredienst, mogelijk is.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?