Jonge Brusselse artsen hekelen systeem van ziektebriefjes

© Dr Farouk/Flickr

Jong Domus, de vereniging voor Nederlandstalige Brusselse huisartsen in de eerste tien jaar na afstuderen, vraagt tijdens de coronacrisis een opschorting van de ziektebriefjesregels en na de crisis de afschaffing van de ziektebriefjes tot drie dagen. De vereniging verzamelde op een dag tijd naar eigen zeggen de handtekeningen van meer dan 1.600 artsen.

Volgens Jong Domus zijn veel jonge huisartsen, zeker in deze periode van coronacrisis, gefrustreerd over overbodige administratie. "Het systeem van de ziektebriefjes is ziek", klinkt het. "Aan het eind van de werkdag is de inkt van onze stempel op en gaan we afgestompt naar huis. Hiervoor zijn we toch niet met zoveel passie in dit beroep gestapt?"

Hinder van zorgverlening

Jong Domus wijst met een beschuldigende vinger naar de werkgeversorganisaties, die een vereenvoudiging zouden tegenhouden. "Het stelsel van ziektebriefjes voor één dag afwezigheid is nog vrijwel uniek in Europa en induceert honderden miljoenen nutteloze uitgaven bij het RIZIV. Daarnaast ontlopen de werkgevers hun eigen verantwoordelijkheid om schijnzieken onder hun personeelsleden op te sporen."

De dag van de gemiddelde huisarts bestaat daardoor volgens Jong Domus voor een groot deel uit het opmaken van ongeschiktheidsattesten voor banale zaken. "Maar in tijden van corona ervaren we dit dubbel zo hard. Zinloze attesten en administratieve rompslomp hinderen onze zorgverlening en benadelen de patiënten die ons echt nodig hebben."

De brief van Jong Domus is gericht aan Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V), federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), de werkgeversorganisaties en het parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?