Kelderbrand in Schaarbeek: brandweer pleit voor verplichte plaatsing rookmelders

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer.

Vrijdagavond omstreeks 19.00 uur moest de Brusselse brandweer tussenkomen in Schaarbeek. Een kelder in een appartementsgebouw had vuur gevat en aanzienlijke rookontwikkeling in de trappenhal veroorzaakt. Er vielen geen gewonden, maar volgens de brandweer is dit een typische brand om het nut van rookmelders te promoten: "Rookmelders redden levens."

Na controle van de appartementen werd besloten om niet over te gaan tot evacuatie en de bewoners in hun woningen te laten. "Enkele bewoners waren al op eigen houtje naar buiten gegaan en werden onderzocht door de MUG-arts," zegt woordvoerder Walter Derieuw, "één bewoonster werd wel naar het ziekenhuis vervoerd, maar ze was niet verbrand, noch bevangen door de rook."

Het vuur in een kelder was snel onder controle, maar de oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De ventilatie van het gebouw nam redelijk wat tijd in beslag. "Er werd gevraagd de toegangsdeur tot het gebouw open te laten voor natuurlijke ventilatie na het vertrek van de brandweer."

Rookmelders

"Dit is een typische brand om het nut van rookmelders te promoten," benadrukt Derieuw, "In Vlaanderen gaat deze verplichting in voor alle woningen op 1 januari 2020. In Brussel bestaat deze verplichting al sinds 2005 voor huurwoningen. Het is echter ten zeerste aan te raden de rookmelders ook te plaatsen in andere woningen en niet te wachten op de eventuele toekomstige verplichting. Een rookmelder redt effectief levens, want 's nacht werkt ons reukorgaan niet."

Derieuw wil Brusselaars er ook aan herinneren om zich niet te begeven in trappenhallen of gangen waar er rook hangt: "Blijf binnen, plaats u aan de vensters en maak uw aanwezigheid kenbaar aan de brandweer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?