| Op vrijdag werd de vierde taalbarometer voorgesteld.

Kennis Nederlands daalt: ‘Maak werk van echt tweetalig onderwijs'

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
15/12/2018

Uit de vierde taalbarometer die vrijdag voorgesteld werd, blijkt dat slechts 16 procent van de Brusselaars van zichzelf vindt dat ze goed of uitstekend Nederlands spreken. Dat is een stuk minder dan bij de vorige taalbarometer, toen was dat nog 29 procent. Tijdens de bespreking van de resultaten in Cinema Palace was de conclusie duidelijk. 'Maak werk van echt tweetalig onderwijs.'

Volgens onderzoeker Rudi Janssens (VUB) zijn de cijfers in de eerste plaats te wijten aan de veranderende bevolking in Brussel. "De bevolking neemt toe, maar de meeste mensen zich hier komen vestigen spreken geen Nederlands," verklaart hij.

Het onderzoek gaat uit van zelfrapportering: mensen die dus zelf inschatten hoe goed ze een taal spreken. Als andere reden haalt hij daarom aan dat mensen zichzelf misschien onderschatten. "Het kan zijn dat mensen van zichzelf vinden dat ze geen goed Nederlands spreken, omdat het nog niet altijd aanvaard wordt als je niet foutloos spreekt," zegt hij.

Uit de cijfers blijkt ten slotte dat er bij het Franstalige onderwijs een schoentje knelt: slechts 11 procent van de ondervraagden geven aan Nederlands te hebben geleerd in het Franstalig onderwijs, tegenover 29 procent bij de vorige taalbarometer. Volgens Janssens moet het beleid dan ook daar op focussen. "De gemeenschappen moeten met elkaar communiceren over meertaligheid en talen leren in het onderwijs," besluit hij.

"Nederlandstaligen switchen te snel naar het Frans, waardoor je aan je vaardigheden gaat twijfelen. Spreek meer Nederlands!"

Grégor Chapelle, (Franstalige) directeur van Actiris

'Maak werk van meer immersieonderwijs'

Anne Posma van de Haute Ecole Francisco Ferrer, dat samen met de Erasmushogeschool Brussel de tweetalige lerarenopleiding in Brussel organiseert, sluit zich aan bij die conclusie.

"Wat mij het meeste opvalt is dat 90 procent van de mensen tweetalig onderwijs wil. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat dit de beste manier is om een taal aan te leren," zegt ze. "Het probleem is dat er veel wettelijke obstakels zijn om tweetalig onderwijs te organiseren. Dat merken we bijvoorbeeld aan de Franstalige kant, waar het praktisch gezien heel moeilijk is om Nederlandstalige leraren aan te werven."

Tijdens een panelgesprek in Cinema Palace riep ze politici op om werk te maken van meer tweetalig onderwijs. Een oproep die bij het publiek onthaald werd met een groot applaus.

Gatz taalbarometer

| Minister Gatz (Open VLD) wil in het volgende Brusselse regeerakkoord een hoofdstuk over meertaligheid.

'Neem meertaligheid op in volgend regeerakkoord’

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) hield op de voorstelling van de resultaten alvast de deur op een kier. “Ik ben ontgoocheld in de cijfers. We zien dat de kennis van het Nederlands in Franstalige onderwijs dramatisch afneemt. Dat is niet goed voor de cohesie van de stad, en voor de kansen op de arbeidsmarkt", verklaart hij.

“Daarom moeten we de manier waarop we met andere talen omgaan in het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs stroomlijnen." Hij pleit ervoor om daarom een hoofdstuk over meertaligheid en de versterking van tweetaligheid op te nemen in het volgende Brusselse regeerakkoord.

Tijdens het panelgesprek gaf Grégor Chapelle, directeur van Actiris, tot slot nog een opvallende tip voor Nederlandstaligen.

"Ik merk op het werk dat mijn Nederlandstalig collega's snel overschakelen naar het Frans tijdens vergaderingen. Maar dat zorgt er net voor dat mensen aan hun vaardigheden gaan twijfelen. Daarom vraag ik aan Nederlandstaligen: spreek meer Nederlands!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Onderwijs, taalbarometer, Rudi Janssens, Sven Gatz, Anne Posma, Grégor Chapelle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni