Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel

| Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Taalbarometer: 'Belang van het Nederlands neemt toe in Brussel'

KVDP
© BRUZZ
14/12/2018

Op de werkvloer en bij het winkelen wordt het Nederlands steeds vaker gebruikt door de Brusselaar. Dat blijkt uit de taalbarometer van onderzoekscentrum BRIO van de Vrije Universiteit Brussel. De kennis van het Nederlands daalt wel opnieuw, en fors.

De taalbarometer is een onderzoek van taalsocioloog Rudi Janssens en BRIO (VUB) naar het taalgebruik van de Brusselaars. Voor deze vierde taalbarometer werden ongeveer 2.500 Brusselaars bevraagd.

Amper zestien procent van de Brusselaars zegt van zichzelf dat ze goed of uitstekend Nederlands spreken, een daling in vergelijking met de vorige taalbarometers. Dezelfde trend geldt ook voor het Frans. De kennis van het Engels is dan weer toegenomen.

'Belang neemt toe'

Tegelijkertijd stijgt het gebruik van het Nederlands. Van de bevraagde Brusselaars gebruikt de helft het Nederlands op de werkvloer, dertig procent bij het winkelen. Ook het percentage Brusselaars voor wie Nederlands een gebruikstaal tussen buren is, is toegenomen tot 25 procent.

"Het belang van het Nederlands neemt toe", stellen de onderzoekers. "Ook het aantal gezinnen die het Nederlands als thuistaal hebben stijgt licht en verjongt."

'Instroom'

Dat de kennis van het Nederlands gedaald is, heeft volgens de onderzoekers verschillende verklaringen. "Zo daalt het Nederlands bijvoorbeeld door de sterke instroom van nieuwe inwoners die van Brussel de voorbije jaren een superdiverse, kosmopolitische en meertalige stad hebben gemaakt."

Ook in het Franstalig onderwijs in Brussel daalt de kennis van het Nederlands. Net geen acht procent van de leerlingen uit het Franstalig onderwijs vindt dat ze voldoende Nederlands kennen, blijkt uit de taalbarometer.

'Brusselaar'

Tussen 2000 en 2016 is het aantal leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel gestegen van 33.344 naar 44.161. Ook het aantal cursisten van het Huis van het Nederlands is gestegen. "De belangstelling voor het Nederlands neemt toe", klinkt de conclusie.

En nog een opvallende bevinding van de onderzoekers: "Brusselaars zien zichzelf vooral als Brusselaar, Belg of Europeaan en veel minder als Vlaming. Ongeveer één derde van de bevraagde Brusselaars staat negatief ten opzichte van de notie Vlaming of Nederlands."

“Vlamingen benaderen de hoofdstad niet altijd even pragmatisch, met kennis van zaken of met een open geest."

minister van Brussel Sven Gatz

Brussel Kiest 2018 Jette Open VLD Sven Gatz lijstduwer

'Wantrouwig'

De vierde taalbarometer werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid. Om 13 uur stelt Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz (Open VLD) het onderzoek voor en geeft onderzoeker Rudi Janssens toelichting.

“Vlamingen benaderen de hoofdstad niet altijd even pragmatisch, met kennis van zaken of met een open geest. Ook dat mag wel eens worden gezegd", aldus minister Gatz. "Want dat zou kunnen verklaren waarom volgens dit onderzoek een deel van de Brusselaars wantrouwig en zelfs afwijzend naar Vlaanderen kijkt. En omgekeerd ook wellicht."

"Het is goed dat we ons daarvan als beleidsmakers in Brussel en buiten Brussel bewust zijn en manieren zoeken om daar aan te werken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Nederlands, taalbarometer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni