Zakia Khattabi (Ecolo-Groen) tijdens een plenaire vergadering van de Kamer

| Zakia Khattabi (Ecolo-Groen) tijdens een plenaire vergadering van de Kamer in november 2019.

Khattabi: 'Waarheidscommissie voor koloniaal verleden zou goed signaal zijn'

© Belga
15/06/2020

Kamerlid Zakia Khattabi (Ecolo) steunt het voorstel van Kamervoorzitter Patrick Dewael om een waarheidscommissie op te richten die onderzoek verricht naar het Belgisch koloniaal verleden. De gewezen groene partijvoorzitster wees maandag op de Franstalige nieuwszender LN24 op de nakende zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

De viering van de onafhankelijkheid zal omwille van de coronacrisis meer bescheiden proporties aannemen, maar het blijft uiteraard de zestigste verjaardag.

"Als we een commissie voor 30 juni kunnen opstarten, dan zou dat symbolisch een eerste positief signaal zijn", vindt Khattabi. Er is volgens haar nood aan een "sterk signaal", naast diepgaander werk, na jaren eisen van antiracistische militanten waarop niet de gepaste antwoorden kwamen.

"Er is geen herinneringswerk verricht om collectief de fouten te erkennen (...) We kunnen begrijpen dat het potje aan het koken was", verwijst ze naar het recente vandalisme dat onder meer gericht was tegen de beeltenissen van koning Leopold II. Khattabi spreekt het niet goed, maar begrijpt de woede. "Indien er signalen komen, dan kan de kalmte terugkeren, want sommigen zullen voelen dat de verzuchtingen die ze al lang meedragen, worden gehoord."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Leopold II , dekolonisatie , werkgroep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni