Kind en Gezin zet borstvoeding in de kijker

Borstvoeding in publieke ruimte baby Borstvoeding in publieke ruimte baby
© PhotoNews
© PhotoNews

Tijdens Wereldborstvoedingsweek wil Kind en Gezin kinderdagverblijven warm maken voor de promotie van borstvoeding. "Een borstvoedingsvriendelijke crèche maakt de kans drie keer groter dat een baby van een half jaar nog borstvoeding krijgt", zegt de woordvoerster van Kind en Gezin, Nele Wouters, aan BRUZZ.

“Uit onderzoek én praktijk blijkt dat de kinderopvang een belangrijke rol heeft in het borstvoedingstraject van ouders”, legt Wouters uit aan BRUZZ. "Veel mama’s stoppen met borstvoeding als ze opnieuw beginnen te werken, studeren of solliciteren, en daarom wil Kind en Gezin actie ondernemen."

De organisatie komt daarmee naar buiten bij de start van de Wereldborstvoedingsweek, die loopt van 1 tot 7 oktober en de natuurlijke voeding voor borelingen moet promoten. In Vlaanderen start 78,6 procent van de pasgeborenen met borstvoeding. Op zes maanden is dat nog 30,3 procent. Slecht 12,3 procent van de baby’s van een half jaar krijgen uitsluitend borstvoeding, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze cijfers zijn bij de laagste in Europa.

“In vergelijking met ons omringende landen liggen de cijfers bij ons veel lager. Dat valt wel te verklaren als er gekeken wordt naar Noorse landen, waar het ouderschapsverlof veel langer duurt. Zo kan de mama met meer comfort borstvoeding geven aan het kind”, aldus Wouters.

Sensibiliseren

Om ouders warm te maken voor borstvoeding, heeft Kind en Gezin alle informatie over voeden in de opvang gebundeld op haar website. De organisatie start ook met een actieplan kinderopvang dat vijf acties bundelt waarmee een opvang zich 'borstvoedingsvriendelijk' mag noemen.

In een kinderdagverblijf met die naam wordt ouders bij aanmelding al verteld dat ze afgekolfde moedermelk kunnen meegeven die in de diepvries zal worden bewaard. Medewerkers weten voldoende af van borstvoeding en moedermelk, en moeders kunnen hun kind voor of na het werk of tijdens de middag komen voeden.

De crèche Nieuwkinderland in Brussel-Stad is zo'n plek. “Wij vinden het heel belangrijk, omdat borstvoeding één van de natuurlijkste dingen is. Het kind kan hierdoor weerstand opbouwen, maar tegelijk wordt de band tussen het kind en de ouder ook versterkt”, zegt de verantwoordelijke van Nieuwkinderland aan BRUZZ.

Kind en Gezin ondersteunt kinderdagverblijven met vormingen rond borstvoeding, omdat kennis een eerste stap is om er meer over te weten. Geïnteresseerde crèches kunnen daar contact over opnemen met de organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?