Kir wil doorgaand verkeer Lazaruslaan behouden

© brusselnieuws.be
28/02/2014

De gemeente Sint-Joost wil de plannen voor de Sint-Lazaruslaan en omgeving herbekijken. Doorgaand verkeer moet mogelijk blijven, vindt burgemeester Emir Kir (PS). "Na de Leuvensesteenweg opnieuw een verkeerde beslissing", zegt oppositieraadslid Frederic Roekens (Groen).

De Sint-Lazaruslaan zou een groene vallei worden die de twee delen van de Kruidtuin met elkaar verbindt. Dat was het opzet van het winnende project voor de heraanleg getekend door Bas Smets en Jean-Pierre Charbonneau. Het Sint-Lazarusplein en de Reginasquare zouden levendige pleinen moeten worden.

Maar Sint-Joost wil de plannen bijsturen. Burgemeester Emir Kir (PS) vreest dat de buurt 's avonds onveilig zal worden en misschien zelfs straatprostitutie zal aantrekken. "Mijn eerste bekommernis is de veiligheid, voor bewoners, werknemers, toeristen, iedereen", zegt Kir aan brusselnieuws.be. "Wij zijn niet tegen de eenmaking van de Kruidtuin maar we moeten vaststellen dat er onvoldoende budget is om dat te realiseren zoals het hoort. Er zouden enkel nieuwe straatstenen komen, maar geen heus park en zeker geen hek om dat 's nacht af te sluiten. Wij hebben ook niet de middelen om daar de politie te laten patrouilleren."

Bovendien wil Sint-Joost buurgemeente Schaarbeek niet voor het hoofd stoten. Die had eerder geprotesteerd tegen een mogelijke sluiting van de Sint-Lazaruslaan. "Met de heraanleg van het Rogierplein wordt de Vooruitgangsstraat al afgesloten voor het doorgaand verkeer, als we nu ook de Pachecolaan doorknippen dan snijden we hele buurten af van het centrum. Wat niet wil zeggen dat we niets gaan doen aan de openbare ruimte. De plaats voor voetgangers zal ook in het nieuwe plan verdubbelen."

De details van het nieuwe plan zijn nog niet duidelijk. "Wij wachten nog op bijkomende informatie van de gemeente en zullen dan een nieuw voorstel uitwerken", zegt Bas Smets. "De vraag van de gemeente is begrijpelijk. Het nieuwe plan zal minder autovrij zijn maar dat brengt de kwaliteit van het project niet in het gedrang. We gaan nog altijd naar meer openbare ruimte."

'Opnieuw verkeerde keuze'
Oppositielid Frederic Roekens (Groen) is ontgoocheld door de nieuwe wending. "Na de Leuvensesteenweg maakt Kir opnieuw een verkeerde keuze", klinkt het. "Terwijl collega-burgemeesters zoals Yvan Mayeur (PS) in Brussel, Charles Picqué (PS) in Sint-Gillis en Eric Tomas (PS) in Anderlecht kiezen voor meer voetgangerszone, doet Kir in Sint-Joost het omgekeerde."

Ook het wijkcomité Sint-Lazarus betreurt de evolutie. "De plannen waren nochtans opgesteld na inspraak van de buurt", zegt Tom Smeyers. "Ook het mobiliteitsplan uit 2012 werd eerder al afgevoerd en we wachten nog altijd op een nieuwe locatie voor een politiekantoor. Ondanks beloftes blijven de straten vuil en gebeurt er niets rond prostitutie. De wijk heeft dringend een stimulans nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni