'Ruimte voor voetgangers verdubbelen op Sint-Lazarusplein'

© brusselnieuws.be
07/11/2012

De Brusselse landschapsarchitect Bas Smets en de Franse stedenbouwkundige Jean-Pierre Charbonneau hebben de ontwerpwedstrijd voor het Sint-Lazaruswijk in Sint-Joost gewonnen. De laureaten willen onder meer de oppervlakte bestemd voor voetgangers verdubbelen. Hun ontwerp wordt op maandag 19 november voorgesteld.

Niet alleen het Sint-Lazarusplein wordt aangepakt, ook de Sint-Lazaruslaan en het Victoria Reginaplantsoen zitten in het project. De Sint-Lazaruslaan wordt een aaneenschakeling van pleinen, waardoor de banden tussen de Vijfhoek, de Noordwijk, Sint-Joost en Schaarbeek worden aangehaald.

"Via bijzondere aandacht voor licht, materialen, signalisatie, straatmeubilair en aanplanting wil de overheid de straten en pleinen van de buurt teruggeven aan de inwoners en het commerciële en culturele leven", klinkt het in een mededeling van de coördinerende overheden. Dat zijn de gemeente Sint-Joost, het Brussels Gewest en Beliris.

"De ontwerpers willen de bestaande oppervlakte voor voetgangers verdubbelen en met verschillende soorten bestratingsmaterialen spelen: warme klinkers voor de groene vallei die de Kruidtuin doorkruist en blauwe steen als verlenging van de bestaande ondergrond voor de commerciële as Nieuwstraat-Brabantstraat. Beide wandelroutes verbinden zones die momenteel van elkaar gescheiden zijn."

Het plan (zie pdf onderaan) speelt in op de verwachte veranderingen in de wijk, zoals het nieuwe Rogierplein en de bouw van de Silver Tower.

Week van de inspraak
De betrokken overheden zetten hard in op overleg met de buurt. Van dinsdag 20 tot zaterdag 24 november 2012 wordt een 'week van inspraak' georganiseerd. "Er zullen tien werkgroepen gevormd worden, waarin zowel inwoners als passanten, handelaars, huurders van kantoorgebouwen en toekomstige beheerders het plaatselijke project vanuit de meest diverse invalshoeken met ideeën kunnen bezwangeren."

Op het Reginaplantsoen komt een tentoonstelling over het project met een grote maquette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni