Lazarusplein moet ‘gezellig’ worden

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
07/03/2012
Tussen het Noordstation en de Kruidtuin ligt 30.000 vierkante meter beton waar de auto koning is. Een wijk die geassocieerd wordt met stadskankers, prostitutie, onveilig gewaande tunnels en gedonder van de spoorwegen. Dat moet anders.

In januari kwam het Sint-Lazarusplein op een nog andere manier in het nieuws. In een hotel dat tot flats was omgebouwd, hadden de bewoners alleen maar een onveilige elektrische kachel om zich te verwarmen. Een wijk door God vergeten. Vreemd, want de weg is een drukke verbinding tussen de Nieuw- en de Brabantstraat, en van op de hoogste verdiepingen van de Botanic Building kijken minister Brigitte Grouwels (CD&V) en de staatssecretarissen Bruno De Lille (Groen) en Emir Kir (PS) op het plein neer. "Het potentieel is enorm," laat Jean Demannez, de burgemeester van Sint-Joost (PS), weten. "Vlakbij liggen het stadscentrum en levendige wijken, de bereikbaarheid is optimaal, er is de Kruidtuin en er zijn de culturele instellingen."

Wegen, pleinen en tunnels moeten opnieuw aan de inwoners gegeven worden, klinkt het. De ruimte onder de tunnels krijgt een culturele bestemming. En dat alles mag wat kosten: er ligt 5,5 miljoen euro klaar. Het voorbije jaar hebben stedenbouwkundigen van Suède36 uitvoerig omwonenden geraadpleegd, en het studiebureau Stratec heeft een mobiliteitsplan uitgetekend waarbij doorgaand verkeer geweerd wordt. In 2011 werd een Europese oproep gelanceerd. Ieder team moest bestaan uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitec­ten, verlichtingsontwerpers en signalisatiedeskundigen. Belgische, Franse en Nederlandse belangstellenden boden zich aan. Vijf geselecteerde teams mochten hun ontwerp voorleggen aan een adviescommissie onder leiding van Brussels bouwmeester Olivier Bastin.

Binnenkort wordt er een laureaat gekozen, daarna volgt een expositie met de voorstellen van de vijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni