Internationale ontwerpwedstrijd voor nieuwe Sint-Lazaruswijk

© brusselnieuws.be
02/03/2012
De desolate wijk rond het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost krijgt een opknapbeurt. Gemeente, Gewest en Beliris organiseren daarom een internationale ontwerpwedstrijd. Ze pompen in totaal 5,5 miljoen euro in het project.

Het Sint-Lazarusplein biedt vandaag een bijzonder troosteloze aanblik. Versleten straatmeubilair, aftandse gebouwen, een onoverzichtelijke autostroom en panden die om afbraak of erg grondige renovatie smeken. Ook de straten en zones rond het plein maken niet bepaald een knusse indruk.

De wedstrijd moet nu een ontwerp opleveren voor de herinrichting van de 30.000 vierkante meter openbare ruimte tussen het Noordstation en de Kruidtuin.

"Het project moet opnieuw plaats geven aan zacht verkeer terwijl de buurtbewoners beschermd worden tegen transitverkeer," luidt het. "Het komt erop aan de banden met het stadscentrum, de Noordwijk en de wijken van Sint-Joost en Schaarbeek te herstellen."

Rond het plein staan enkele belangrijke projecten gepland, zoals de Silver Tower en de renovatie van het Noordstation. De renovatie van plein en wijk is volgens de gemeente ook nodig omdat het met een negatief imago kampt.

In totaal trekken de bevoegde instanties 5,5 miljoen euro uit om het project te realiseren. Vijf teams van architecten werden al geselecteerd. In juni weten we wie als winnaar uit de bus komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni