Winnend project maakt groene vallei van Sint-Lazaruslaan

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
15/11/2012
De verbinding maken tussen de commerciële assen van de Nieuwstraat en de Brabantstraat, en een groene vallei creëren op de Sint-Lazaruslaan, die zo meteen de twee delen van de Kruidtuin weer bij elkaar brengt. Dat zijn enkele van de ambities van het winnende project voor de heraanleg van een stukje Noordwijk in Sint-Joost.

Begin dit jaar schreef de gemeente Sint-Joost-ten-Node samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Beliris een internationale architectuurwedstrijd uit voor de heraanleg van een klein en vaag, maar belangrijk stukje openbare ruimte in de problematische driehoek tussen Rogierplein, Kruidtuin en Noordstation. Op maandag 19 november wordt de tentoonstelling geopend waarop het ontwerp van de winnaar aan het publiek wordt voorgesteld.

Die winnaar is het Brusselse bureau voor landschapsarchitectuur en publieke ruimte van Bas Smets, die zich voor de gelegenheid geassocieerd heeft met de Franse stedenbouwkundige Jean-Pierre Charbonneau en de studiebureaus Greisch en Bureau Bouwtechniek.

Hun werkgebied concentreert zich op en om de overmaatse Sint-Lazaruslaan. Die ligt op het traject van de noord-zuidverbinding, snijdt de Kruidtuin in twee en mondt verderop uit aan de achteringang van het Noordstation en het begin van de Brabantstraat.

Link met Nieuwstraat
In een eerste fase wordt de Sint-Lazaruslaan aangepakt. Dat zou een groene, autoluwe vallei moeten worden die zich inschakelt in de keten van publieke ruimtes die zich op het Brusselse deel van de noord-zuidverbinding hebben ontwikkeld, zoals het Ursulinenplein, de Kunstberg, het Centraal Station, het plein voor de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de tuinen van het Rijksadministratief Centrum. Concreet zou de Sint-Lazaruslaan op die manier een aanschakeling van twee pleinen worden: één op het kruispunt van de laan met de Ginestestraat en de Rivierstraat, waar binnenkort ook de hoge Silver Tower moet verrijzen, en één op wat nu het Victoria Reginaplantsoen heet, maar eigenlijk één grote parkeergelegenheid is. Een nieuw verkeersplan leidt het grotendeels lokale autoverkeer langs de Ginestestraat, terwijl gekleurde kleiklinkers en heel wat bomen van de heraangelegde Sint-Lazaruslaan een aangename plek moeten maken. De bomen zouden de wind die tussen de hoogbouw giert, meteen van het straatniveau kunnen weghouden. Verderop, tussen de twee delen van de Kruidtuin, zou een speelstraat het weefsel van het park weer kunnen hechten.

In een tweede fase wordt dan de andere as aangepakt, die een hoofdzakelijk commerciële functie krijgt. Het tracé dat van aan het Rogierplein, rechts van de Dexiatoren, onder de spoorweg duikt, wordt niet gemarkeerd met kleiklinkers en bomen, maar met blauwe hardsteen en aangepaste verlichting. Zo kan de historische verbinding tussen de Nieuwstraat en de Brabantstraat hersteld worden. De herwaardering van de handelszaken en panden met een culturele bestemming onder de spoorwegbrug moet daartoe bijdragen. De as loopt ook langs de onderbenutte achteringang van het Noordstation, die op die manier opgewaardeerd wordt.

Het nieuwe gemeentebestuur heeft aangegeven te willen doorzetten met het project. Van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 november wordt een Week van Buurtoverleg georganiseerd: dan gaan tien werkgroepen samen met de bewoners aan de slag. Tegelijk is op het Victoria Reginaplantsoen een proefopstelling van de gekozen materialen te zien: de blauwe hardsteen, kleiklinkers, zitbanken en bomen. Daarna volgt de bouwaanvraag, in de hoop dat in 2014 met het werk begonnen kan worden. De drie bouwheren trekken samen een budget uit van 1,8 miljoen euro in de eerste fase, en 2,4 miljoen in de tweede.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni