Klacht van prostituees tegen GAS-boetes

© brusselnieuws.be
06/09/2012
Een groep prostituees uit de Alhambrawijk in Brussel heeft aan de Raad van State de vernietiging gevraagd van de pas ingevoerde GAS-boetes door de stad. Ze krijgen daarbij steun van verenigingen Espace P en de Ligue des droits de l’homme. Het buurtcomité reageert verontwaardigd.

De boetes zijn bedoeld om de overlast in de buurt terug te dringen.

Sinds begin juni werden er in de Alhambrawijk 225 overlastdossiers opgesteld tegen de straatprostitutie die welig tiert in de wijk. Die boetes kunnen zowel aan prostituees als hun klanten worden gegeven en werden ingevoerd via het politiereglement van de Stad.

Zowel Espace P als de Ligue des droits de l'Homme (LDH) vinden de criteria die in het politiereglement worden gebruikt om straatprostitutie te omschrijven te vaag. "Daardoor kunnen de meeste van de meisjes vrijwel permanent beboet worden", zegt Anne-Julie Wilcox van de LDH. "De politie kent de meeste van hen immers al. We hebben gehoord van een prostituee die geverbaliseerd werd toen ze haar boodschappen deed en op de bus stond te wachten."

Ook voor de klanten vinden de verenigingen dat de criteria niet strikt genoeg zijn. "Het volstaat om traag te rijden, of om meerdere keren op dezelfde plaats te passeren. Ik beklaag de persoon die verloren rijdt in de wijk," zegt Wilcox.

Burgemeester Freddy Thielemans (PS) ziet geen graten in zijn reglement. "Dat is besproken met onze juridische dienst. Het is trouwens een noodzaak: een woonbuurt en straatprostitutie gaan niet samen."

Buurtcomité: 'Wachten al 12 jaar'
Het buurtcomité van de Alhambrawijk is allerminst tereden met de juridische procedure. "Als buurtcomité hebben we Espace P al verschillende keren gevraagd hoe de vereniging denkt dat we de overlast door straatprostitutie in de Alhambrawijk kunnen terugdringen. We wachten al 12 jaar op een antwoord. Het is gemakkelijk om altijd maar alles in de grond te boren zonder alternatieven aan te bieden", zegt het buurtcomité aan brusselnieuws.be.

"Het is ook frustrerend dat Espace P bij het minste advocaten onder de arm neemt - betaald met gemeenschapsgeld - om rechten af te dwingen voor de prostituees maar het nooit over de plichten heeft van die vele honderden vrouwen die sinds 1999 dag en nacht, 7 dagen op 7 in de Alhambrawijk werken. Het wordt meer dan tijd dat Espace P zelf met ideeën afkomt die de overlast in de Alhambrawijk helpen terugdringen.", besluit het comité.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni