| De betogers trekken deze keer van het Noordstation naar het Troonplein, waar er klimaatbetogers kamperen.

Klimaatjongeren onder luid applaus aangekomen op Troonplein

TD
© Belga
26/03/2019
Updated: 26/03/2019 15.26u

De twaalfde klimaatmars van 'Youth for Climate' is onder luid applaus van de klimaatactivisten aangekomen op het Brusselse Troonplein. Een vijfhondertal mensen stapten mee in de mars. Met de mars voor een betere toekomst zetten de klimaatjongeren hun eis voor een herziening van het grondwetsartikel 7bis kracht bij.

De wekelijkse spijbelactie van Youth for Climate werd speciaal vervroegd van donderdag naar dinsdag en stond in het teken van de Kamercommissie voor de wijziging van de Grondwet, die moest stemmen over de herziening van artikel 7bis.

"Vandaag kunnen de politici bewijzen dat ze ons wel degelijk serieus nemen. Vandaag zullen we zien of de mensen die ons land besturen genoeg "ballen" hebben om te investeren in een ambitieus klimaatbeleid", stelt Luna Bauwens van Youth for Climate.

Op het Troonplein wachtten de klimaatactivisten samen de uitslag van de stemming in de Kamercommissie af. De betogers lieten alvast verstaan dat het Troonplein hun symbolische plaats van verzet is geworden en ze de druk op de politici willen blijven opvoeren.

Sympathisanten

De jongeren lieten zich opnieuw luidkeels horen met hun vele slogans zoals "België koolstofneutraal, luister naar ons signaal", "het is te heet op de planeet, de regering doet geen reet", "waar is dat draagvlak? hier is dat draagvlak" of "un, deux, trois dégrées, c'est un crime contre l'humanité" en natuurlijk "on est plus chaud que le climat" en "What do we want? Climate justice! When do we want it! Now?"

In de mars stappen ook enkele bekende sympathisanten mee. De acteurs Koen De Graeve, Jan Bijvoet en Nico Sturm kwamen de klimaatjongeren steunen. Naar goede gewoonte waren ook de 'grootouders voor het klimaat' aanwezig om een betere toekomst te eisen voor de volgende generatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Troonplein , klimaatspijbelaars , klimaatbetoging , klimaatbeleid , Youth For Climate

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni