© François Dvorak | Professor Olivier De Schutter komt onzacht in aanraking met een agent.

Klimaatspijbelaars en gele hesjes betogen samen tegen politiegeweld

JP
© BRUZZ
16/10/2019

De Students for Climate en de Gele Hesjes willen maandag samenkomen in Brussel om te protesteren tegen politiegeweld. De aanleiding is niet enkel het traangasincident van afgelopen zaterdag, maar ook de arrestatie van 350 Gele Hesjes op verkiezingszondag.

'United Against Police Violence'. Onder die naam kondigen een elf organisaties een betoging aan het Brussels stadhuis aan. Daar zal tegelijkertijd de gemeenteraad van start gaan.

Met de actie vragen de organisaties aandacht voor het gedrag van de politie tijdens de actie ‘Royal Rebellion’, waarbij ruim vierhonderd mensen werden opgepakt. Daarbij werd volgens sommigen ‘buitensporig geweld’ gebruikt. De klimaatactivisten slaan nu de handen ineen met de ‘Gele Hesjes’. Op zondag 26 mei werden er ruim 350 gele hesjes opgepakt. Ook daarbij werd volgens sommigen geweld gebruikt. Er werden daarom zeventien klachten neergelegd bij het Comité P.

De twee groepen grijpen de gelegenheid aan om te protesteren tegen politiegeweld in het algemeen. "Politiegeweld is geen nieuw fenomeen in België," klinkt het. "Vele minderheden zijn dagelijks het slachtoffer van politiegeweld. Het wordt tijd dat er een einde aan komt!" Tijdens de samenkomst staan er getuigenissen en speeches op het programma.

De politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene bevestigt dat ze een aanvraag heeft gekregen. "We gaan de komende dagen samenzitten met de initiatiefnemers, en vervolgens een advies formuleren. Het is burgemeester Philippe Close die uiteindelijk moet beslissen of de betoging kan doorgaan," zegt ze aan Het Nieuwsblad en bevestigt ze ook aan BRUZZ.

Dat het om een betoging tegen politiegeweld gaat, zal volgens de woordvoerster geen invloed hebben op dat advies. "Mensen hebben het recht om te betogen, we gaan ons daar geen vragen bij stellen. Het thema heeft geen invloed op het advies dat we formuleren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, traangas, royal rebellion, gele hesjes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie