Ruim 350 gele hesjes gearresteerd

TDN
© BRUZZ
26/05/2019
Updated: 26/05/2019 18.37u

De politie heeft een 350-tal gele hesjes opgepakt aan het Noordstation. Daar verzamelden de betogers op het Simon Bolivarplein om een statement maken tegen de politiek. Een tweede groep ontsnapte hesjes speelt een kat-en-muisspel met de politie aan de Grote Markt. Daar werden nog eens twintig gele hesjes opgepakt.

De voorbije weken was op sociale media opgeroepen tot een massale betoging van de gele hesjes naar aanleiding van de Europese verkiezingen. Daar kwamen zondagmiddag uiteindelijk een 350-tal betogers op af. Zij wilden door de straten van Brussel betogen, maar kregen geen toestemming van de politie.

Tientallen agenten in gevechtsuitrusting en met het waterkanon hebben de betogers zondag rond kwart voor twee omsingeld en teruggedreven op het Bolivarplein. Er waren op dat moment al een aantal hesjes opgepakt, omdat ze matrakken, pepperspray en traangas op zak hadden. Onze reporter ter plaatse stelde zelf vast dat de sfeer er grimmig werd. Dat zie je in onderstaande video.

Kat en muis

Enkele gele hesjes ontsnapten aan de omsingeling. Zij trokken via de voetgangerszone richting de Beurs en werkten zich uit op het straatmeubilair: postbussen, banken en verkeersborden krijgen de volle lading. De politie zette de achtervolging in. Er circuleerde ook een helikopter boven het stadscentrum.

Er werd een tijd een kat-en-muisspel gespeeld met de politie. Onderweg werd ook het PS-hoofdkwartier bekogeld. Straatmeubilair werd in het midden van de weg gesleept om de achtervolgende agenten te hinderen. In de straten rond de Grote Markt splitste de groep zich op.

Een aantal gele hesjes dook een horlogewinkel binnen en probeerde zich daar te verschuilen voor de politie, maar die haalden hen er één voor één uit. Een twintigtal hesjes werd opgepakt. De Grote Markt, waar concerten in het kader van Brussels Jazz Weekend plaatsvinden, was even afgesloten, maar is intussen opnieuw open.

Aanhoudingen aan Noordstation

De groep aan het Noordstation is nog altijd volledig omsingeld door de oproerpolitie. De betogers worden één per één uit de menigte gehaald, gecontroleerd, aangehouden en afgevoerd met bussen. Voorlopig is de menigte kalm, al ontploft er nog af en toe een voetzoeker.

Op een tiental meter van de ingesloten betogers staan ook nog een twintigtal aanhangers van de gele hesjes-beweging die "Laat onze kameraden vrij" scanderen.

De politie sluit de gele hesjes in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Noordstation, gele hesjes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni