| Het vernieuwde rusthuis krijgt geen nieuwe naam.

Koekelbergs rusthuis heet dan toch niet 'Jacques Pivin'

Bettina Hubo
© BRUZZ
03/05/2019

In tegenstelling tot wat de vorige meerderheid in Koekelberg bedacht had, zal het OCMW-bejaardentehuis Jourdan na de verbouwing toch niet omgedoopt worden tot Residentie Jacques Pivin. Gemeenteraadslid en partijgenoot Lucas Ducarme (MR) reageert ontgoocheld. "Jacques Pivin heeft zich als burgemeester jarenlang ingezet voor de senioren van de gemeente."

Home Jourdan wordt momenteel grondig verbouwd en uitgebreid. In september moet de verbouwing klaar zijn. Normaal gesproken zou het vernieuwde rusthuis ingehuldigd worden als Residentie Jacques Pivin. Volgens de vorige burgemeester, Philippe Pivin (MR), was de naam van zijn vader uit de bus gekomen na een rondvraag bij het personeel van het rusthuis.

Maar bij de verkiezingen van oktober 2018 werd de MR naar de oppositiebanken verwezen door de coalitie van PS, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste. De nieuwe OCMW-voorzitter Dirk Lagast (SP.A), die verkozen werd op de lijst-Pivin maar daags na de verkiezingen toetrad tot de nieuwe meerderheid, besloot samen met het comité dat de bestaande naam – Jourdan – toch behouden blijft.

Democratisch beslist

“Vlak na mijn aantreden stelde ik vast dat heel wat mensen niet gelukkig waren met de nieuwe naam. Van alle kanten, ook van het personeel, kreeg ik de vraag waar die nieuwe naam eigenlijk vandaan kwam,” zegt Lagast. “Ik ben het dan gaan uitzoeken, maar vond geen enkele formele beslissing hierover, noch binnen het OCMW, noch binnen het schepencollege.”

Vermits er geen formele beslissing was, besloot Lagast de kwestie van de nieuwe naam opnieuw op de agenda te zetten van het comité van het OCMW. “Unaniem werd beslist om de huidige naam te behouden en het nieuwe complex Village Jourdan te noemen.” Een week later kreeg hij per brief de vraag van de oppositie om het nogmaals op de agenda te zetten. “Er werd gestemd en opnieuw haalde de naam Jourdan het.”

Misselijkmakend

In de krant La Capitale reageert MR-gemeenteraadslid Lucas Ducarme zwaar ontgoocheld. “Jacques Pivin heeft zich als burgemeester jarenlang ingezet voor de senioren van de gemeente. Bovendien heeft niemand zich verzet toen deze naam gelanceerd werd. Ook Lagast, schepen in de vorige coalitie, ging akkoord. Het is misselijkmakend dat hij nu tabula rasa maakt van de geschiedenis van onze gemeente.”

Lagast erkent dat hij zich destijds niet verzet heeft tegen de naam ‘Jacques Pivin’. “Ik ging ervan uit dat die breed gedragen was binnen het personeel en heb er mij bij neergelegd,” zegt hij. “Maar ook toen al vond ik dat de naam Jourdan zeker zijn historische merites heeft. Jean-Baptiste Jourdan was de arts en filantroop die na zijn dood geld naliet voor de bouw van verschillende rusthuizen in Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Samenleving , Politiek , naamgeving , gemeentepolitiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni