Koerdische gemeenschap protesteert tegen overname van stadsbesturen door Turkije

© KH
| Een 50-tal leden van de Koerdische gemeenschap heeft maandagavond geprotesteerd aan het Centraal-Station (archiefbeeld).

Een 50-tal aanhangers van de Koerdische gemeenschap van België heeft maandagavond omstreeks 18 uur op het Europakruispunt aan het Centraal-Station geprotesteerd tegen de Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan. Die zou maandagochtend manu militari de stadsbesturen van drie Koerdische grootsteden hebben overgenomen.

Het gaat om de steden Amed, Mardin en Van. De stadsbesturen waren hier in handen van de HDP, want zij hadden tijdens de afgelopen verkiezingen gewonnen met respectievelijk 63 procent, 56 procent en 53 procent van de stemmen. De Koerden stellen dat er maandag, op bevel van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, in de vroege ochtend beslag werd gelegd op de stadsbesturen. De burgemeesters en de HDP-gemeenteraadsleden werden gearresteerd. "In de plaats zijn onverkozen provinciegouverneurs aangesteld als curatoren om het bestuur over te nemen", stellen ze bij NavBel, de Koerdische gemeenschap van België.

De samengekomen Koerden hadden verschillende spandoeken bij zich en scandeerden luid "dictator Erdogan", "bevrijd Koerdistan" en "Turkije is facistisch". Ze vragen ook dat de Europese Unie de samenwerking met Turkije stopzet.

Bij NavBel benadrukken ze dat dit voorval zich in het verleden al voordeed. De Koerdische partij HDP won in 2014 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 103 gemeente- en stadsbesturen. Ook toen greep AKP-regering van Erdogan in en zette het vanaf september 2016 de grote meerderheid van de Koerdische burgemeesters af en sloot het een deel ervan op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?