Kompany hekelt gebrek aan diversiteit binnen voetbalbonden

© PhotoNews
| Vincent Kompany, speler-manager van RSC Anderlecht,

De oerwoudgeluiden die Romelu Lukaku zondag in Cagliari naar het hoofd kreeg geslingerd, raken ook Vincent Kompany. In een gesprek met Sky Sports wijst de speler-trainer van RSC Anderlecht met een beschuldigende vinger naar de verschillende voetbalinstanties, die volgens hem de noodzakelijke diversiteit ontberen om het probleem grondig aan te pakken.

Lukaku kreeg zondagavond met Inter op bezoek bij Cagliari oerwoudgeluiden te horen op het moment dat hij een strafschop wilde nemen. Het racistische gebaar van de supporters van de tegenpartij deed heel wat stof opwaaien. Ook de Belgische voetbalbond veroordeelde het incident publiekelijk.

"Racisme is verwerpelijk. Dat we er in 2019 nog tegen moeten strijden is erg triest. Maar we zullen het doen en blijven doen. Racisme moet uit de voetbalwereld, uit de stadions, uit de maatschappij", liet CEO Peter Bossaert optekenen. "Als onze spelers, zoals nu Romelu Lukaku, op een racistische manier worden geviseerd, dan voelen wij ons mede aangesproken."

'Geen flauw benul'

Ondanks de steunbetuiging van de voetbalbond, zijn het net die federaties die volgens Vincent Kompany boter op het hoofd hebben. "Het echte probleem ligt bij de organisaties en de mensen van wie we verwachten dat ze over zo'n zaken beslissingen nemen", meent Kompany. "Het echte racisme bestaat erin dat geen enkele van deze organisaties echt kan begrijpen wat Romelu doormaakt."

"Als je kijkt naar de bestuursraden bij UEFA of FIFA, de Italiaanse of Engelse bond, dan is er een manifest gebrek aan diversiteit", gaat Kompany verder. "Als je te weinig diversiteit hebt op plaatsen als bestuursraden, dan kunnen er geen juiste beslissingen op het niveau van sancties worden genomen. Die beleidsmensen hebben geen flauw benul van wat Lukaku heeft meegemaakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?