Koning Filip viert 140ste verjaardag van Grote Synagoge van Brussel

© Belgische Monarchie via Facebook
| Naast koning Filip tekenden ook justitieminister Koen Geens (CD&V), Israëlisch ambassadeur in België Simona Frankel, burgemeester Philippe Close (PS), opperrabbijn Albert Guigui en vertegenwoordigers van de verschillende geloofsgemeenschappen present.

Koning Filip heeft maandagavond in de Grote Synagoge van Brussel samen met verschillende prominenten de 140ste verjaardag van de Grote Synagoge gevierd. Tegelijkertijd stond de ceremonie ook in het teken van de 210de verjaardag van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België en de 10de verjaardag van de erkenning van hoofdsynagoge van Europa.

Naast koning Filip tekenden ook justitieminister Koen Geens (CD&V), Israëlisch ambassadeur in België Simona Frankel, burgemeester Philippe Close (PS), opperrabbijn Albert Guigui en vertegenwoordigers van de verschillende geloofsgemeenschappen present.

Respect voor traditie

Philippe Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB), sprak in zijn speech over het belang van de Europese Unie voor de geloofsovertuigingen en voor het behoud van het respect voor tradities.

"Het westen van Europa leeft nu al ongeveer 75 jaar in vrede. Een belangrijk historisch feit dat we moeten onderstrepen. Het is zeker dat de Europese Unie op dit niveau een grote rol heeft gespeeld," stelt Markiewicz.

"Rekening gehouden met de evolutie van de Europese maatschappij, moet de Europese Unie nu meer dan ooit, met overtuiging, de waarden van de democratie beschermen. Zeker bij de jongeren. Op dat vlak speelt de opvoeding een bepalende rol," aldus de voorzitter van het CICB.

Dialoog

De koning benadrukt met zijn aanwezigheid nogmaals de aandacht voor ontmoetingen en dialoog tussen de verschillende erediensten en gemeenschappen.

Eerder organiseerde koning Filip op het paleis zelf al een ronde tafel om alle vertegenwoordigers van de erkende erediensten in België samen te brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?