Koningspaar brengt kerstbezoek aan Bilobahuis in Schaarbeek

© AM/BRUZZ

Op dinsdagmiddag brachten koning Filip en koningin Mathilde een bezoek aan het Bilobahuis in de Brabantbuurt in Schaarbeek. Ze konden er rekenen op een warme ontvangst.

Het Bilobahuis is een leef- en woonproject voor senioren en staat open voor autochtone en allochtone ouderen. Het fungeert tevens als ontmoetingscentrum.

"We hebben uitgelegd dat een project als het Bilobahuis echt toont dat we nog kunnen innoveren in de opvang van senioren en dat het ook echt werkt", vertelt Agathe Moreau van het Bilobahuis. "Het is geen rusthuis, het is een alternatief. Het is een sociaal en solidair ontmoetingscentrum voor senioren uit de wijk, maar tegelijkertijd voorzien we ook onderdak en bieden we zorg aan de senioren uit de Brabantwijk", aldus Moreau.

Autonomie

Bedoeling is dat de autonomie van de senioren zo lang mogelijk gerespecteerd wordt. In het woon- en ontmoetingscentrum zijn vijftien sociale woningen en ook enkele gedeelde ruimtes zoals de eetkamer of de tuin. In die eetkamer mocht het koningspaar genieten van een fijne kerstmaaltijd. Op het menu stond een soep van butternutpompoen met kokos, gebraden kalkoen met aardappelgratin en witloof en verschillende desserts, waaronder een chocolademoelleux.

Na het eten vond er nog een werkvergadering plaats. "Een project als dit bouwt echt een enorme band op met de wijk en zo staan we ook echt in nauw contact met deze mensen. Soms vangen we senioren op die echt in precaire situaties zitten. Voor hen blijft het vandaag een constant gevecht", besluit Moreau.

Het huis opende in 2009 in de Plantenstraat nadat het Maison Médicale du Nord merkte dat ook Brusselaars met buitenlandse roots hun ouders minder en minder in huis konden opvangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?