Koninklijke Bibliotheek wordt 'KBR' en krijgt 7 miljoen voor facelift

De Koninklijke Bibliotheek van België krijgt een heuse facelift. Via een financiële injectie van 7 miljoen euro moet de wetenschappelijke instelling uitgroeien tot een nieuw toegankelijk en hedendaags museum. De nieuwe naam 'KBR' moet die nieuwe gedaante in de verf zetten.

Niet minder dan drie ministers kwamen dat donderdagmiddag toelichten in de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg in Brussel: minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), ook belast met Wetenschapsbeleid, minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die ook de regie der Gebouwen in zijn portefeuille heeft, en Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

Belangrijkste boodschap: de opdrachten van KBR - want onder die afkorting gaat de instelling voortaan door het leven - blijven dezelfde, maar de manier waarop die opdrachten worden uitgevoerd gaat veranderen.

Infrastructuur wordt aangepast

KBR zal volop inzetten op de digitalisering van haar collecties, het online brengen ervan en de integratie van nieuwe technologieën. Ze wil zoveel mogelijk integere informatie ter beschikking stellen van een zo breed mogelijk publiek. Ze breidt het wettelijk depot uit naar digitale publicaties en bereidt de bouw van een Belgisch webarchief voor.

Het gebouw op de Kunstberg in hartje Brussel zal ook veel opener en toegankelijker gemaakt worden. De komende maanden wordt de infrastructuur grondig aangepast om het gebouw en de collecties toegankelijker te maken, het onthaal en de circulatie van de bezoekers te verbeteren, uitzonderlijke tentoonstellingen te kunnen organiseren en een nieuw museum te openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?