Korpschef: ‘Belagen commissariaat werk van gekende stadsbende'

De stadsbende is vooral actief in laag Sint-Gillis, rond het Bethlehemplein en de Jacques Francksquare.

Volgens de korpschef van de politiezone Zuid zijn de incidenten aan het commissariaat van Sint-Gillis het werk van een georganiseerde stadsbende. “De nabijheidspolitie van UNEUS werd net opgericht om deze jongerenbende aan te pakken. De feiten zijn dus allesbehalve nieuw, maar dat betekent niet dat we dit minimaliseren.”

Dinsdagavond werd het politiecommissariaat van Sint-Gillis opgeschrikt door twee incidenten. Eerst sneuvelde de achterruit van een privéwagen van de hoofdinspecteur, even later werd een molotovcocktail aangetroffen in een vuilnisbak net buiten het commissariaat.

Maar zulke incidenten zijn allesbehalve nieuw, zegt korpschef van de politiezone Zuid Patrick Van Evenepoel. “Het is het werk van een georganiseerde stadsbende die al jaren actief is in de buurt rond het Bethlehemplein en de Jacques Francksquare in laag Sint-Gillis. De nabijheidspolitie UNEUS is in 2012 net opgericht omdat die bende er de buurt het leven zuur maakte. Over de jaren heen zal er wel wat verloop geweest zijn, maar de centrale figuren met autoriteit in de bende blijven dezelfde.” De feiten waar de leden van de bende zich aan bezondigen variëren van diefstallen, sacjacking, tot opruiing en zelfs gewapende overvallen.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het net de agenten van die nabijheidspolitie UNEUS zijn die het slachtoffer worden van bedreigingen.

“Onze agenten zijn in die buurt al vaker rechtstreeks bedreigd. Enkele jaren geleden werden de nummerplaten van dienstvoertuigen en zelfs van privéwagens van onze agenten al op banken en muren geschilderd. Een jaar geleden werden er ook foto’s aangetroffen van onze agenten op de gsm’s van enkele leden. Nu zijn er blijkbaar ook Youtube-filmpjes waar die in voorkomen en waarin de adjunct-hoofdinspecteur wordt genoemd.”

'Bende is gekend bij het parket'

De korpschef spreekt ook bewust van een stadsbende. “Dit zijn geen hangjongeren, het gaat echt om een georganiseerde groep die ook bij het parket als dusdanig bekend staat. Dat laat ons bijvoorbeeld toe om leden ervan quasi meteen ter beschikking te stellen van het parket wanneer we ze op feiten betrappen.”

Toch moest de politie dinsdag na de twee incidenten aan het commissariaat twee jongeren van 13 en 15 jaar oud laten gaan bij gebrek aan bewijs.

“Hoe dan ook is dit eigenlijk het bewijs dat we goed bezig zijn, dat we de bende blijven storen in hun activiteiten”, zegt Evenepoel. “De bewijzen zijn er ook: de criminaliteitscijfers zijn sinds de oprichting van UNEUS sterk gedaald, en het project kreeg met VIRTUS ook al navolging in Anderlecht.”

Toch wil Evenepoel de feiten ook niet minimaliseren. “We zullen alert blijven en nemen ook extra interne maatregelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?