Korpschef Patrick Evenepoel: 'Geweld neemt toe en respect lijkt weg'

© PhotoNews
| Op de muur van het Koninklijk Domein van Laken werd, kort nadat de 19-jarige Adil op 10 april 2020 een aanrijding met een politiewagen niet overleefde, dit opschrift aangebracht: "Adil assassiné par la police - Ni oubli ni pardon - acab."

Patrick Evenepoel, korpschef van de politiezone Zuid, stelt dat er een gevoel van straffeloosheid heerst onder met name jongeren die illegaal in onze hoofdstad verblijven. "Zowel politie als gerecht staat machteloos om zo iemand gepast te straffen."

De korpschef zegt in een interview met Het Nieuwsblad dat hij blij is dat de beelden van de arrestatie van een 27-jarige Algerijnse winkeldief in de openbaarheid zijn gekomen. Op de beelden is te zien hoe de twee agenten tijdens de arrestatie van alle kanten belaagd worden door omstanders. Een van de agenten loopt een gebroken neus en een hersenschudding op na een trap tegen het hoofd.

"Dit toont perfect aan wat mijn mensen elke dag opnieuw doorstaan," zegt Evenepoel. "Bij elke interventie hangt er spanning in de lucht, en kan de situatie in een mum van tijd escaleren. En de laatste tijd worden agenten steevast negatief in beeld gebracht, en hun handelen druk becommentarieerd op sociale media."

1704 Adil Patrick Evenepoel

Evenepoel is trots op zijn agenten. "De beelden tonen aan hoe perfect de inspecteurs hun job doen, hoe rustig ze blijven terwijl ze door verschillende jongeren worden aangevallen. Met ook een tweede patrouille die zeer snel ter plaatse komt. Dit filmpje zou in elke politieschool getoond moeten worden. Ik ben zeer trots op die inspecteurs die niet bezweken onder de druk."

Dialoog

De korpschef erkent dat het geweld in de wijken tijdens de coronacrisis toeneemt. "We krijgen de kloof met bepaalde jongeren niet gedicht." Tegelijkertijd blijft de politie volgens hem op zoek gaan naar de dialoog met de jongeren. "Een voorbeeld: na de dood van Adil werd een vuurwapen van een agent gestolen. Onlangs is dat wapen na enig overleg teruggebracht. Waarom? Omdat die opgejaagde jongeren ook weten dat hun 'business' niet draait als wij elk kwartier in hun straat opduiken. Dialoog, maar ook kordaat optreden, is de enige optie."

De beelden van de arrestatie.

 

 

 
 

De rellen na de dood van Adil hebben de situatie er niet gemakkelijker op gemaakt volgens Evenepoel. "Helaas hebben de rellen na de dood van Adil ons jaren terug in de tijd geworpen. Er zijn heel wat Brusselse jongeren die de boel ophitsen en houden van die polemiek met de politie. Al legt dit nieuwe incident ook een andere problematiek voor, met name die van de illegale relschoppers. De opgepakte man vertoeft illegaal in ons land en voelt zich onaantastbaar.”

Straffeloosheid

Sans-papiers, zoals de man in de video, vormen een extra uitdaging voor de politie, gaat de korpschef voort. "Zowel politie als gerecht staat machteloos om iemand zonder papieren gepast te straffen. Of ze wachten op hun erkenning, of ze zijn al uitgeprocedeerd. Of, een nieuwe trend onder de 'papierlozen': ze zijn plots allemaal Algerijn, omdat ze goed weten dat ons land met Algerije geen uitleveringsverdrag heeft. Vaak staan ze, net omdat het gepleegde misdrijf niet extreem zwaar is, in een mum van tijd opnieuw op straat. We hebben geen afschrikmiddel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?