Ook op het raadsplein in Anderlecht verzamelde heel wat volk om te protesteren tegen de dood van de tiener die overleed bij een achtervolging door de politie.

Al bijna 100 arrestaties na rellen, waaronder veel minderjarigen

ADD
© BRUZZ
12/04/2020

Het aantal arrestaties in Anderlecht is intussen opgelopen tot bijna 100. Een derde is van hen is minderjarig. Dat is zonet bekendgemaakt op een persconferentie van politiezone Brussel Zuid.

Het was een bijzonder onrustig weekend in Anderlecht. Vrijdagavond kwam de negentienjarige Adil om bij een dodelijke botsing met een politiewagen. Zaterdag werd via sociale media opgeroepen om te protesteren. De situatie ontaardde al snel in rellen, met jongeren die stenen gooiden naar de politie en verlaten politiewagens vernielden.

De eerste balans lag op 43 arrestaties, maar zaterdag en zaterdagnacht zijn 65 mensen gearresteerd door de politie. Zondag kwamen daar nog eens een dertigtal personen bij die toch opnieuw samenschoolden. Er was zondag wel geen sprake meer van gewelddadige opstootjes, zegt de lokale korpschef Patrick Evenepoel, ook omdat de politie zichtbaar aanwezig was op straat om nieuwe incidenten te voorkomen.

Veel jongeren van buiten Anderlecht

"Een derde van de arrestanten is minderjarig," zegt Adeline Roty, de woordvoerster van de politiezone Brussel Zuid. "Bovendien is slechts dertig procent van de gearresteerden woonachtig in in de gemeenten Anderlecht, Vorst of Sint-Gillis. De anderen komen uit andere Brusselse gemeenten, of wonen zelfs buiten Brussel."

Momenteel is er enkel sprake van administratieve aanhoudingen, "maar dat zal snel veranderen," aldus Roty. "Er is een taskforce opgesteld. Zij moeten de verschillende beschikbare beelden nauwgezet analyseren, om zo specifiek over te kunnen schakelen naar gerechtelijke aanhoudingen."

Bovendien krijgen alle aangehouden mensen sowieso al een boete van 250 euro voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Justitie, arrestaties, Adil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni