kraantjeswater kraan waterkraan water drinkwater hitte dorst warm weer

| Kraantjeswater.

Kraantjeswater in Brussel wordt 14,5 procent duurder

KVDP
© BRUZZ
14/02/2023

De Brusselse energie- en waterregulator Brugel heeft de nieuwe tariefvoorstellen van Vivaqua goedgekeurd. Dit jaar zal de waterprijs met 14,5 procent stijgen.

Vivaqua liet begin dit jaar al weten dat ze de watertarieven wil verhogen. Door de inflatie kreeg de Brusselse intercommunale die instaat voor de verdeling van het drinkwater in heel het Gewest te maken met hogere kosten van bijna tien procent in 2022 en zes procent in 2023. "Als gevolg van die factoren, en in mindere mate van de facturatieproblemen waarmee Vivaqua momenteel te kampen heeft, voldeed de operator niet langer aan de contractuele financiële ratio's die de Europese Investeringsbank oplegt," klinkt het bij regulator Brugel.

Voor 2023 vroeg Vivaqua een indexering van 14,5 procent aan, voor 2024 4,1 procent en voor de daaropvolgende jaren 2 procent. Die tariefverhogingen heeft Brugel nu goedgekeurd. Volgens de berekeningen van de energie- en waterregulator komt het voor een huishouden van twee personen met een gemiddeld jaarlijks verbruik van zeventig kubieke meter neer op een prijsstijging van 43 euro dit jaar.

Financiële moeilijkheden

Ondanks de prijsstijging blijft water het goedkoopst in Brussel. Een huishouden met een verbruik van zeventig kubieke meter zal daar dit jaar in Vlaanderen 428 euro voor betalen (tegenover 394 euro in 2022), in Wallonië zou dat 398 euro kosten (tegenover 384 euro in 2022). Wel stijgen de watertarieven het sterkst in Brussel, maar de Brusselse watertarieven werden dan weer niet geïndexeerd tussen 2014 en 2019.

Volgens Brugel heeft Vivaqua de hogere inkomsten nodig, maar de tariefverhoging zou nog niet het einde van de financiële onzekerheid betekenen. Dit jaar nog zou de Europese Investeringsbank het Brussels Gewest kunnen vragen om de leningen van Vivaqua vervroegd terug te betalen. "Brugel benadrukt dus dat er dringend moet worden nagedacht over de financiering en de kostenstructuur van Vivaqua en, algemener, over de organisatie van de Brusselse watersector."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni