| Nik Honinckx voor de gebouwen van Beeldenstorm in Kuregem.

Kunstencentrum Beeldenstorm sluit deuren: ‘Een ramp, mijn hele leven speelt zich hier af'

SD
© BRUZZ
16/12/2023

Atelier- en kunstencentrum Beeldenstorm in Kuregem sluit in januari de deuren. De VGC draait de subsidiekraan - 160.000 euro - dicht. In de laatste dagen van het jaar nemen deelnemers in een gemoedelijke sfeer én met gebak afscheid van hun laatste naai- en keramiekateliers. "We waren een kleine familie geworden. We gaan het enorm missen."

“Dit was een ruÏne, de plafonds lagen hier op de grond,” vertelt artistiek directeur en drijvende kracht achter Beeldenstorm Nik Honinckx, terwijl we zijn gerenoveerde kantoor binnentreden.

Beeldenstorm werd door Honinckx in 1999 opgericht als sociaal artistiek project in de gebouwen van de voormalige school Marius Renard. Het werd een centrum voor allerlei ateliers en workshops – van naaien, lassen en keramiek tot een workshop kruiden en lessen ballroom. Dat generaties én verschillende achtergronden, leeftijden en culturen samenbracht, vertellen ook naaiatelierparticipanten Lola Vandereycken (26) en Joanna Bueds (32). “Het naaiatelier was een fijne manier om mensen van andere achtergronden te leren kennen en fijne gesprekken te hebben,” klinkt het.

Ongedwongen

Voor de deelnemers van de ateliers was Beeldenstorm ook een welkome plek naast de kunstacademies - waar officiële leerdoelen behaald dienen te worden. In de Beeldenstorm kon iedereen ongedwongen zijn creativiteit de vrije loop laten gaan.

“Ik was lang op zoek naar een plek waar ik op een laagdrempelige manier mijn creativiteit kon uitzoeken, én die betaalbaar was. En dat heb ik hier gevonden”, vertelt Joanna. “Het gaat om 24 jaar werking die zoveel mensen heeft bereikt, ik vind dat bijna onbegrijpelijk.”

“Mijn hele leven speelt zich hier af,” zegt Lola, die hier naast naaien ook aan lassen en keramiek doet en zelfs een heus kruidenatelier volgt. Na het laatste naaiatelier volgde vrijdag een afscheid met gebak. “Het is een ramp”, zegt ook Nadia Idrissi (52), die hier al zeven jaar naailessen volgt. “Dankzij Beeldenstorm heb ik veel geleerd en wil ik binnenkort mijn eigen winkel opendoen. Dit atelier was een toffe plek waar wij vrouwen tweemaal per week even kwamen ontsnappen. We hebben hier jaren samen gespendeerd en zijn een kleine familie geworden. We gaan het enorm missen.”

Ook in het keramiekatelier betreurt iedereen de sluiting. "Er zijn niet zoveel plekken als dit in België", zegt Laura Wipler (28). "Je kan wel elders keramiek doen, maar dan is het enkel in het weekend of heb je geen totale vrijheid zoals in dit atelier. En dit is ook een super mooie plek."

School

En zo sluiten de deuren van het centrum met artistieke, socio-economische en pedagogische activiteiten weldra. Twintig werknemers verliezen hun job, aldus Honinckx.

Volgens de directeur was er heel wat weerstand vanuit de gemeente de laatste twee legislaturen. “Sinds een aantal jaren heeft men het doel hier weer een school van te maken. Maar dat gaat niet meer, de gebouwen zijn te oud," vertelt Honinckx. "Ze lokken wel creativiteit uit, voor dit soort dingen zijn ze dus perfect."

De directeur heeft met een petitie van 1.500 handtekeningen de sluiting proberen tegenhouden, tevergeefs. "Ik ben er ziek van", aldus de 65-jarige directeur. Over en uit dus? "Men heeft niet gezegd dat we hier weg moeten, maar ze kunnen het je ook onmogelijk maken. Ik kan die subsidies niet uit eigen zak betalen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Beeldenstorm, Kuregem, ateliers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni