C1449 kuumba1

Kuumba: tot februari niet meer open als café

Kuumba tijdje dicht wegens reorganisatie

Bettina Hubo
© BRUZZ
05/12/2018

Het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba aan de Waversesteenweg is tot in februari gesloten vanwege een reorganisatie. “Het huis is te groot geworden,” zegt de nieuwe coördinator Ruben Naesens.

Kuumba werd opgericht in 2009 en werd tot deze zomer geleid door Jeroen Marckelbach. Die hield het huis al die jaren het huis in zijn eentje draaiende, met de hulp van vrijwilligers weliswaar. Kuumba organiseert lessen Lingala, Swahili en Nederlands, muziekworkshops, expo’s, gidstochten en debatten en fungeert bijna zeven dagen op zeven, van ’s middags tot middernacht, als café voor de buurt.

Na het vertrek van Marckelbach werd duidelijk dat het Vlaams-Afrikaans Huis flink uit de kluiten gegroeid was in de voorgaande jaren. “De werkdruk was erg groot geworden, de organisatie moet een stevigere administratieve basis krijgen en extra personeel. Ook moet het gebouw verder verfraaid worden,” zegt Naesens.

Om de nieuwe lijnen in alle rust te kunnen uittekenen werd besloten om even gas terug te nemen en een tijdje dicht te gaan: tot februari is Kuumba niet meer open als café, de geplande lessen gaan wel nog door. Naesens: “Kuumba is heel laagdrempelig en is daardoor altijd heel druk bevolkt. Te midden van die drukte is het moeilijk om te reorganiseren. We zijn nu dicht om straks beter te kunnen groeien.”

Nood is hoog

In de komende maanden wordt een extra halftijdse kracht aangenomen. Daarvoor krijgt Kuumba een werkingssubsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Voor het overige wordt de vzw volledig vanuit Vlaanderen gefinancierd. De Vlaamse subsidies zijn bedoeld om Vlamingen te laten kennismaken met de superdiversiteit in Brussel. Mogelijk kan er volgend jaar dankzij Vlaams geld nog een tweede halftijdse kracht bijkomen.

Volgens Naesens is de nood aan een gebouw als Kuumba hoog bij de Afrikaanse gemeenschap. “Hier vinden ze betaalbare ruimte en kunnen ze makkelijk materialen ontlenen.” Wel is het nodig een aantal afspraken en procedures te verfijnen, zo bijvoorbeeld het huurreglement. Ook zal de werking van de bar in de toekomst veranderen. “De bar komt minder centraal te staan. Het accent verschuift van café naar ontmoeting. In de praktijk betekent dit wellicht dat de bar na februari alleen tijdens activiteiten open zal zijn, zoals in vele culturele centra.”

Voorts zal de inkomhal van het gebouw omgevormd worden tot ontmoetingsruimte, met zeteltjes en enkele computers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Resto & Bar, Vlaams-Afrikaans Huis, taallessen, café

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni