1866 GAZA Michael De Cock KVS 2

| Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS.

KVS biedt onderdak aan Artists4Palestine: 'Cultuursector kan niet langer stil blijven'

© Belga
14/11/2023

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel biedt tijdelijk onderdak aan Artists4Palestine. Het grassroots-collectief, dat vorige week het levenslicht zag, organiseert er rondetafelgesprekken om steunacties voor Palestina en Gaza te organiseren. Ook zijn er door het collectief heel wat banners aan het oude gebouw van KVS gehangen.

Leuzen als 'From the River to the Sea, Palestine will be free', 'No water, shelter, fuel in Gaza', 'Cease Fire' en 'Worlds largest Open Air Prison' sieren de gevel van het gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl. De 'From the River to the Sea, Palestine will be free'-banner werd ondertussen weggehaald.

Het collectief mag twee dagen, op 14 en 15 november, gebruikmaken van twee ruimtes bovenin KVS. Vervolgens zal men op zoek moeten gaan naar een nieuwe plek, wellicht bij andere cultuur- en theaterhuizen in het land.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

f91ecfdc-kvs.jpg

Artists4Palestine organiseert onder meer rondetafelgesprekken en werkgroepen voor kunstenaars die actie willen voeren ter ondersteuning van de Palestijnen. Daarbij ligt de focus op hoe de cultuursector via kunst, theater en expressie een steentje kan bijdragen tot een staakt-het-vuren in de regio. Ook het nut van boycots en sancties ten aanzien van de Israëlische staat zullen besproken worden. Iets wat volgens artistiek directeur van KVS Michael De Cock "meer en meer een discussie in de sector waard is."

De Cock zegt dat de cultuursector en bij uitbreiding KVS niet langer "stil kunnen blijven" in het licht van wat zich afspeelt in de Gazastrook en het Midden-Oosten. "Dit om allerlei redenen. Zoals humanitaire overwegingen, maar ook onze banden met artiesten uit de regio die in het verleden met ons hebben gewerkt," aldus De Cock.

Er werden in totaal acht werkgroepen voorzien, waaronder een werkgroep Communicatie of Logistiek, en een werkgroep Cultuurhuizen, waarbij een netwerk van verschillende kunst- en cultuurhuizen wordt opgezet om het collectief verder te ondersteunen. Deze werkgroep zal woensdag voor het eerst bijeenkomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni