Kwart van Villofietsen wordt gestolen

© Christophe Degreef
In 2011 werd een kwart van de 2.000 Villofietsen die in Brussel in omloop zijn gestolen. Het jaar ervoor was dat zelfs bijna een derde. Het grootste deel van de fietsen werd wel teruggevonden en opnieuw in omloop gebracht.

De diefstalcijfers staan in het jaarverslag van Villo dat Mobiel Brussel voorlegde aan het Brussels parlement en dat brusselnieuws.be opvroeg. Het aantal diefstallen van VIllofietsen is zonder meer het opmerkelijkst te noemen. In 2011 werden er van de 2.041 fietsen in omloop, 512 gestolen. Het jaar ervoor werden zelfs 709 fietsen gestolen, terwijl er toen bijna 200 fietsen minder waren.

Volgens uitbater JC Decaux gaat het aantal diefstallen niet om vergetelheden van gebruikers. "Het gaat wel degelijk om echte diefstallen", zegt directeur Jerôme Blanchevoye. "Die aantallen zijn trouwens vergelijkbaar met andere steden in Europa. We zijn wel blij met de dalende trend tussen 2010 en 2011. Die lijkt zich ook door te zetten in 2012."

Lang niet alle fietsen blijven trouwens zoek. 70 procent van de gestolen exemplaren wordt teruggevonden en komt opnieuw in roulatie. "De meeste diefstallen worden aangegeven bij de politie, al zijn er ook fietsen die we op eigen houtje terugvinden, of met de hulp van buurtbewoners", zegt Blanchevoye. "Onze fietsen zijn dan ook zeer zichtbaar." Wat er met de resterende 30 procent van de gestolen fietsen gebeurt, is niet duidelijk.

Parijs: 80 procent gestolen of gevandaliseerd
Dat de Villofietsen vaak het slachtoffer worden van diefstal is geen verrassing voor wie het voorbeeld van Parijs bekijkt. Drie maanden na de lancering van het Vélib-systeem in 2007 waren er al 1.000 fietsen gestolen en waren er 500 buiten werking door vandalisme. Uit cijfers uit 2009 bleek dat 80 procent van de meer dan 20.000 fietsen het slachtoffer was van diefstal of vandalisme. Sindsdien is de frequentie daarvan wel gedaald

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?