Lady Ashton sluit grootste huurcontract van het jaar

© brusselnieuws.be
09/02/2011
De Europese dienst voor extern optreden van Catherine Ashton, zal haar intrek nemen in het Triangle-gebouw aan het Schumanplein. Het is meteen goed voor het duurste huurcontract in Brussel dit jaar. De totale huur voor het personeel van de Europese diplomatie, dat vandaag versnippperd zit in de stad, zou wel halveren.

Het Triangle-gebouw, ook wel Capital Buidling of Axa Building genoemd, werd voltooid in juni 2009 en bevat bijna 60.000 vierkante meter kantoorruimte. Ashton en haar gevolg huren 46.000 vierkante meter voor 23 jaar. De eerste 25 maanden moet de Europese dienst geen huur betalen. Nadien bedraagt de jaarlijkse huurprijs 12,5 miljoen euro. Er is geen aankoopoptie. Waarschijnlijk gaat het om het grootste huurcontract dat dit jaar in Brussel wordt afgesloten.

Maandagavond keurde het Europees Parlement het budget voor de huurovereenkomst goed. Dat gebeurde met slechts één stem op overschot in de bevoegde commissie. Dat zei Europarlementslid Isabelle Durant (Ecolo) dinsdag op een vastgoedseminarie.

Catherine Ashton had eerder haar voorkeur geuit voor het Lex-gebouw en in tweede instantie het Karel De Grote-gebouw maar uiteindelijk viel de keuze op Triangle aangezien dat nog grotendeels leeg staat en beter is uitgerust. De onderhandelingen met eigenaar Axa sleepten lang aan.

Van 24 naar 12 miljoen huur
Vorig jaar nam de rekruteringsdienst van de Europese instellingen al haar intrek in het Triangle-gebouw. De operatie past in de strategie van de Europese Commissie om zoveel mogelijk diensten te bundelen. De diensten van Ashton - goed voor meer dan 1.500 mensen - zaten tot nu toe verspreid over acht locaties. Goed voor een jaarlijkse huur van 24 miljoen per jaar.

Op termijn gaat de Commissie meer dan 200.000 vierkanten meter centraliseren in een nieuwe iconisch complex - in verschillende torens met een maximale hoogte van 165 meter hoogte - ter hoogte van de Wetstraat nummer 130 (op de hoek met de Etterbeeksesteenweg). Dat moet meteen de vernieuwing van de Wetstraat inluiden zoals voorzien in het masterplan van de Franse stedenbouwkundige Christian De Portzamparc.

Meer informatie over die plannen, laat staan over de architectuurwedstrijd die daarvoor zou worden uitgeschreven, zijn echter nog niet bekend. "Het zal allemaal niet evident zijn want het Europees Parlement zal de budgetten moeten goedkeuren en de eurosceptici hebben daar de laatste twee jaar serieus wat terrein gewonnen," zei Durant nog. "Zelfs over uitgaven van 50.000 euro wordt heel lang gedebatteerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni