| Het nieuw wooncomplex in de Matongewijk

Lage-energiewoningen voor kwetsbare gezinnen ingehuldigd

AAB
© BRUZZ
18/05/2022

Het Brussels Woningfonds heeft in de Elsense Matongewijk een nieuw wooncomplex ingehuldigd. 16 kwetsbare gezinnen zullen er een woning kunnen huren. Het gaat om lage-energiewoningen met een open en groene binnenplaats. Dat moet zorgen voor wat ruimte in de dichtbevolkte en sterk versteende wijk.

Het bouwproject ging vijf jaar geleden van start en kadert in het wijkcontract Blyckaerts, dat de kwaliteit van de openbare ruimte en de openbare voorzieningen in de wijk moet opkrikken. Concreet zijn er twee verschillende gebouwen op de Waversesteenweg, tussen de Troonstraat en de Goffartstraat, gerenoveerd. “Met dit project renoveert het Woningfonds een aantal verouderde, verkommerde gebouwen en maken er nieuwe, comfortabele en energiezuinige woningen van,” zegtstaatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS).

Het Fonds stelde in het eerste gebouw 14 appartementen beschikbaar, met één tot drie slaapkamers. Het tweede gebouw beschikt over twee duplexen met elk 3 slaapkamers.

Het gaat om lage-energiewoningen die samen ook een groene binnenplaats hebben. Dat moet contrasteren met de drukke straten van de Matongewijk. Alle woningen beschikken over een binnenruimte met een terras of een privétuin op de gelijkvloers.

16 gezinnen

Het Woningfonds verkoopt vooral 'geconventioneerde' woningen (met een prijs onder de huidige marktprijzen, red.) en verstrekt hypothecaire leningen. In dit geval zullen de 16 woningen echter verhuurd worden aan kwetsbare gezinnen. Het Woningfonds verhuurt al aan 1.430 gezinnen. “Het Fonds wil inwoners met een bescheiden inkomen een kwaliteitsvolle en betaalbare woning gunnen in een van de duurste gemeenten van het Gewest,” voegt Ben Hamou toe. Het wil met dit project ook de sociale diversiteit bevorderen.

De gemeente Elsene heeft al sinds 2011 een erfpachtovereenkomst met het fonds, waardoor meerdere woonprojecten het licht hebben gezien in de gemeente. In totaal beschikt het fonds over 95 huurwoningen in de gemeente Elsene.

"Naast de 15 woningen die we onlangs in Jette hebben geopend, zullen meer dan 30 nieuwe huurdersgezinnen tot het Fonds toetreden. Wij zijn trots dat we na vijf jaar nieuwe gezinnen een dak kunnen schenken,” besluit Lieve Lalemant-Scheerlinck, voorzitster van de Raad van Bestuur van het Woningfonds.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Stedenbouw , matonge , woningfonds , Nawal Ben Hamou , groene woning , betaalbaar wonen , kwetsbare gezinnen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni