'LeBaron': de artisanale fiets, made in Brussels

© LeBaron
| Een op maat gemaakte fiets van LeBaron.

Simon Dehouck (33) heeft met zijn eenmanszaak ‘LeBaron’ in Jette een van de weinige fietsenwinkels voor handgemaakte fietsen op maat. Gedreven met passie voor het stalen ros staat Dehouck van het begin tot het einde in voor de productie van een fiets, volledig volgens voorkeur van de klant. “Met fietsen op maat kunnen we alles doen wat de klant verlangt,” aldus Dehouck.

De naam ‘LeBaron’ is een knipoog naar zowel baron Karl Drais - uitvinder van de loopfiets -, als naar wielericoon Eddy Merckx, die tot baron werd verheven.

Simon Dehouck is een wielerfanaat pur sang dus. “Ik was altijd al geïnteresseerd in fietsen. Ik wilde eerst een klassieke fietsenwinkel openen, maar het probleem is dat je dan aan de slag moet met fietsmerken die niet altijd overeenkomen met de behoeften van de klant. Met fietsen op maat kan dat wel,” aldus Dehouck.

Het is de eerste recente fietsenwinkel in de hoofdstad waar fietskaders volledig op maat worden gemaakt. “Ik heb weet van één andere zaak in Brussel, maar die is meer 'voor de vrienden'. Bij mijn weten worden er al jaren geen frames meer gemaakt in Brussel. Meestal worden die uit het buitenland ingevoerd.”

simon_dehouck.png
© LeBaron
| Simon Dehouck, oprichter van fietsenwinkel Le Baron, in zijn atelier.

Honderd uur

Van het ontwerp tot de constructie kost Dehouck ongeveer honderd uur werk. Toch duurt het al snel zes maanden voor een fiets volledig af is.

“De montage van de fiets is eigenlijk snel gebeurd op het einde. De meeste tijd kruipt in het bestellen van de onderdelen en het snijden van de buizen. Het duurt ook altijd even eer de fiets helemaal perfect in balans is,” zegt Dehouck. “Daarnaast ben ik permanent in overleg met de klant, dat is echt belangrijk voor mij. Het ontwerp verandert tijdens het proces soms ettelijke keren.”

LeBaron bestaat nu bijna twee jaar, maar het is pas het laatste jaar dat de zaak echt van de grond kwam. “Door covid ging het allemaal trager, ik kon niet sneller gaan. Maar de laatste tijd ben ik meer reclame gaan maken en werd er meer over gepraat.”

Nieuwe klanten zullen wat geduld moeten hebben want er is reeds een wachtlijst van enkele maanden. “Maar binnenkort zullen we met twee zijn,” aldus nog Dehouck.

Machines

Een fietskader op maat bij LeBaron kost 1.500 tot 2.000 euro. Volgens Dehouck moet je daar nog eens minstens 1.000 euro bijtellen voor je je eigen custom fiets hebt. “Alles hangt af van wat de klant wil. Hij kan de kosten drukken door eigen stukken aan te brengen. Zo zijn we niet verplicht om alles nieuw te kopen.”

Volgens Dehouck is het een continu verbeteringsproces. “Ik ben altijd op zoek naar manieren om het productieproces en de kwaliteit te verbeteren. Het eindresultaat zijn mooie machines, waar ik honderd procent in geloof, trots op ben en die echt aan de wensen van de klant voldoen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?