Legendarisch café ‘Dolle Mol’ heropent de deuren

© Avec Plaizier
| Een groep van vijf Brusselse enthousiastelingen nam de 'Dolle Mol' onder handen met een nieuwe voorgevel als resultaat.

Het café Dolle Mol in hartje Brussel gaat vanavond na drie jaar weer open voor het grote publiek. De kroeg is een echt instituut in onze hoofdstad, maar ging in 2015 dicht. Vrijdagavond heropent het café waar ooit Jeroen Brouwers aan de tapkast hing. Het doet dat met een breed cultureel programma.

Het is een groep jonge Brusselse enthousiastelingen die het anarchistisch café de ‘Dolle Mol’ in de Spoormakersstraat volledig heeft gerenoveerd. Na de sluiting in 2015 is het al de vierde keer dat de kroeg uit zijn as herrijst. De oprichters willen vanaf vanavond een breed cultureel programma aanbieden.

“Dat zal gaan van expo’s, lezingen, een cineclub, concerten, en veel meer. Dat alles met Brusselse kunstenaars die recht uit onze multiculturele en gelaagde samenleving komen, met al haar nationaliteiten, genres, opinies, en verschillen. Op zijn ‘Babbel-eirs’”, laten de nieuwe uitbaters weten.

Rijke geschiedenis

Het was schrijver Herman J. Claeys die in 1968 de ‘Dolle Mol’ uit de grond stampte. Het werd al snel een plek waar wereldverbeteraars, kunstenaars en auteurs samen kwamen om te dromen over betere tijden. Maar het instituut had het financieel niet gemakkelijk om te overleven. In 2006 verkeerde het pand zelfs in de leegstand, tot Jan Bucquoy het gebouw kraakte en er een libertair café van maakte.

Op de bovenverdieping installeerde hij een Slipmuseum, waar hij onderbroeken verzamelde van bekende Brusselaars. Zo kon je er bijvoorbeeld gaan kijken naar de slip van voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur en federaal minister Didier Reynders (MR). In 2015 moest Bucquoy op zoek naar een andere locatie voor zijn museum en kwam daarbij terecht in Lessen.

Op die manier verdween ook de ‘Dolle Mol’ van de Brusselse cafékaart. Maar daar komt vandaag dus een einde aan. Het al even bekende postkaartenwinkeltje ‘Plaizier’, dat gelegen is naast de ingang van de ‘Dolle Mol’, blijft er zelfs uitzonderlijk tot 22 uur voor open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?