Soldaten militairen terreurdreiging Nieuwstraat veiligheid Belgisch leger

| Militaire patrouille omwille van terreurdreiging.

Legervakbond tevreden met daling dreigingsniveau

© Belga
22/01/2018

De beslissing, maandagnamiddag, om het dreigingsniveau te verlagen van niveau 3 naar niveau 2 wordt tevreden onthaald bij VSOA Defensie, de liberale legervakbond. Tijdens de persconferentie bleef premier Charles Michel vaag over wat dat betekent voor de aanwezigheid van militairen in het straatbeeld - hij had het over een "proportionele daling".

Ook op het kabinet-Defensie en bij de persdienst van het leger hebben ze het over een daling, zonder verdere details te geven.

Edwin Lauwereins, voorzitter van vakbond VSOA Defensie, is tevreden dat de militairen nu weer de focus kunnen richten op hun core business: "training en buitenlandse zendingen". Yves Huwart van de onafhankelijke militaire vakbond ACMP hoopt dan weer dat de defensiestaf lessen getrokken heeft.

"Bepaalde competenties zijn de afgelopen maanden niet meer zo goed getraind", geeft Lauwereins aan. "Er moet nu snel werk gemaakt worden van het verbeteren van die competenties. Er zijn soldaten die nog geen enkele dag gedaan hebben waarvoor ze aangeworven werden. Ook op sociaal-familiaal vlak is deze beslissing goed nieuws."

"Maar als het dreigingsniveau volgende maand weer wordt opgevoerd, dan zijn de militairen er weer", zegt Lauwereins. "We zijn er om te dienen." Huwart van zijn kant hoedt zich ervoor om het ongenoegen dat onder militairen leefde te veralgemenen. "Het klopt dat deze operatie een hypotheek heeft gelegd op onze trainingsactiviteiten. Een deel van de militairen was inderdaad niet opgezet met de opdracht."

Nog steeds beperkt budget

De vakbondsman vraagt zich wel af of de militairen er nu van uit kunnen gaan dat er sowieso meer ademruimte komt voor, bijvoorbeeld, buitenlandse oefeningen. "Er is nog altijd de budgettaire krapte, de regering kan ons opdrachten geven in Irak, Afghanistan of Mali, en we zitten op vlak van personeel ook nog altijd krap."

Volgens Huwart heeft de legerleiding te lang ontkend, of miskend, dat het ook voor bewakingsopdrachten ingeschakeld zou worden. "Hopelijk zijn uit deze periode lessen getrokken, zodat het nodige gedaan zal worden om de omkadering voor de militairen zo goed mogelijk te organiseren", besluit Huwart. "Dan zullen militairen in de toekomst deze opdracht met evenveel enthousiasme aanvatten als andere opdrachten."

Specifieke doelwitten

Het leger werd na de aanslagen in Parijs in november 2015 ingezet voor beveiligings- en bewakingsopdrachten. Op een gegeven moment ging het om 1.800 militairen, al is dat aantal intussen gezakt naar 1.000 manschappen. Hoeveel militairen er voortaan nog te zien zullen zijn in het straatbeeld, en waar, blijft onduidelijk. Voor "specifieke doelwitten" blijft niveau 3 immers bestaan, maar welke plaatsen dat zijn is niet bekend.

De daling van het aantal militairen zal ook budgettaire gevolgen hebben (de operatie had de voorbije jaren een totale budgettaire meerkost van zo'n 137 miljoen euro, red.), maar ook daar blijft de eerste minister op de vlakte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, VSOA Defensie, Edwin Lauwereins, ACMP, Yves Huwart

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni