Leroy: 'Geen echte georganiseerde spreiding van patiënten tussen Vlaanderen en Brussel'

© Bart Dewaele

Er is geen sprake van een echt georganiseerde spreiding van coronapatiënten tussen de ziekenhuizen in Brussel en Vlaanderen. Dat klaagt Philippe Leroy, de directeur van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, donderdag aan in Le Soir. Hij vraagt zich af in welke mate er nog sprake is van solidariteit tussen de ziekenhuizen.

Om de kwaliteit van de zorgverlening in de ziekenhuizen zo goed mogelijk te garanderen, wordt ingezet op een spreiding van de patiënten. "Hoewel de nationale opschaling overal een bijkomende capaciteit zal opleveren blijft het solidair uitvoeren van het spreidingsplan zeer belangrijk. De COVID-patiënten zullen zich namelijk niet homogeen over het grondgebied ter hospitalisatie aanbieden", zo benadrukte het Comité Hospital & Transport Surge Capacity (HTSC) donderdag nog in een persbericht.

Op de website van Le Soir stelt Leroy zich evenwel ernstige vragen bij de manier waarop die spreiding in de realiteit georganiseerd wordt. "We horen de overheden praten over solidariteit en coördinatie, maar met uitzondering van enkele akkoorden tussen personen, bestaat dat niet op het terrein."

"De buurregio's Brussel en Vlaams-Brabant bevinden zich in volledige tegengestelde fases: fase 0 voor die laatste, met een bezetting van 9 procent op intensieve zorgen, en fase 1b voor die andere met een 39 procent bezetting. De verhouding tussen deze buurregio's bedraagt één op vier."

"Het is jammer dat die spreiding niet beter georganiseerd wordt," klinkt het. "We nemen strenge maatregelen - die ik niet betwist - om verzadiging te voorkomen, maar de eerste stap zou zijn om alle ziekenhuizen in het land te coördineren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?