'LGBTQI+-toeristen zijn belangrijk publiek voor Brussel’

(Archiefbeeld.)

Na twee jaar coronapauze trekt de Belgian Pride weer door Brussel. Op zaterdag 21 mei worden 100.000 deelnemers verwacht en er zakken ook duizenden toeristen af naar de hoofdstad, goed nieuws voor de toeristische sector.

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de toeristische sector in Brussel. De horeca, hotels en cultuurcentra trokken meermaals aan de alarmbel. Een evenement zoals de Belgian Pride is voor hen dus meer dan welkom.

De organisatoren van de Pride hopen op 100.000 deelnemers, onder wie veel toeristen. “We weten dat ongeveer 40 procent van de deelnemers toeristen zijn, voornamelijk uit Frankrijk, Italië en Spanje,” zegt Jeroen Roppe van Visit.brussels. “Zeker voor de hotelsector is het dus een enorm belangrijk evenement. De hotels gaan zeker weer records breken dit weekend.”

Verschillende sectoren spelen daar ook op in. Zo kunnen Pride-bezoekers een Volume Rainbow-pass kopen voor 29 euro, waarmee ze het hele weekend toegang hebben tot alle Pride-feesten in Brussel. Daarmee kunnen ze ook een bezoek brengen aan het Atomium en het Design Museum en krijgen ze korting bij verschillende handels- en horecazaken.

Belangrijk publiek

“Het LGBTQI+-publiek is sowieso belangrijk voor Brussel,” zegt Roppe. “Dat is het publiek dat altijd voor het eerst terugkomt. Dat zagen we bij de Pride kort na de aanslagen in 2016, maar ook tijdens de coronacrisis toen het gay feest La Démence z’n 32ste verjaardag vierde in oktober 2021. Toen was 92 procent van de hotelkamers in Brussel bezet.”

Volgens Roppe valt Brussel goed in de smaak bij de LGBTQI+-gemeenschap. “Brussel is een heel gastvrije bestemming en heeft een traditie van LGBTQI+-evenementen. Daarbij hebben we echt een voorsprong op veel andere steden.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?