Liberalen lopen niet warm voor openluchtzwemmen

© Saskia Vanderstichele
| De liberalen renoveren liever de bestaande zweminfrastructuur, zoals hier in Sint-Joost.

Zowel Open VLD als de MR maakt geen prioriteit van een nieuw openluchtzwembad of -vijver in het Brussels Gewest. Ze zijn niet tegen, maar geven de voorkeur aan het opknappen van bestaande zwembaden. Dat blijkt uit een bevraging van de actiegroep Pool is Cool.

Pool is Cool, de organisatie die ijvert voor een openluchtzwembad of zwemvijver in Brussel, bevroeg alle partijen die opkomen tijdens de gewestverkiezingen van dit weekeinde over openluchtzwemmen. Alleen Open VLD en de MR hadden hun bedenkingen bij het streven van Pool is Cool. Défi heeft dan weer geen concreet plan om een openluchtzwembad in een eventueel regeerakkoord op te nemen.

Alle partijen kregen twee vragen voorgelegd door Pool is Cool. Enerzijds werd gevraagd of zij achter de herintroductie van openluchtzwemmen in Brussel staan. Daarnaast werd gevraagd of de partijen bereid waren dit op te nemen in een hypothetisch regeerakkoord.

Weinig verrassend: de overgrote meerderheid van de partijen is voor openluchtzwemmen in Brussel. 13 partijen zeggen volmondig ‘ja’ op beide vragen.

Nee, maar…

Dat Open VLD ‘nee’ zegt op de vraag of het achter de herintroductie van openluchtzwemmen in Brussel staat, komt omdat de partij het belangrijker vindt om eerste bestaande zweminfrastructuur op te knappen.

“We werken verder aan een renovatieprogramma voor de Brusselse zwembaden en we werken een gewestelijk zwembadbeleid uit”, wordt lijsttrekker Guy Vanhengel geciteerd. “Veel scholen slagen er niet in om systematisch zwemlessen te organiseren wegens de grote vraag en de slechte staat van de Brusselse zwembaden. We onderzoeken tevens de mogelijkheid om stimulansen te bieden voor de bouw van 1 of 2 extra zwembaden in Brussel. Een zwembad in de openlucht hoeft niet te worden uitgesloten, maar de prioriteit gaat naar de renovatie van bestaande baden.”

Ook MR geeft prioriteit aan bestaande zwembaden

Bij MR klinkt eenzelfde geluid: “Voor de MR is het in eerste instantie belangrijk om de renovatiewerken aan bestaande publieke zwembaden uit te voeren”, Aldus Françoise Schepmans. “De investeringen daarin moeten worden verhoogd om de jeugd aan het zwemmen te krijgen.”

Paul Steinbrück van Pool is Cool vindt echter dat er een verschil is tussen openluchtzwemmen en de meer op de zwemsport gerichte bestaande baden. "In de openlucht is het sociale aspect veel belangrijker: je komt met de familie, ligt in de zon. Wij denken dat de renovaties en ontwikkeling van buitenzweminfrastructuur gelijktijdig kunnen plaatsvinden."

Défi is dan weer voor het initiatief van Pool is Cool, en wijst erop dat hun Parlementslid Marc Loewenstein met zijn vraag aan de minister van Leefmilieu om bepaalde vijvers open te stellen voor zwemmers aan de basis lag van de proef die komende zomer zal plaatsvinden en waarbij 5 Brusselse vijvers zullen worden opengesteld. “In ons programma staat het plan om 3 nieuwe zwembaden te openen in Brussel, maar op dit moment zit daar geen openluchtzwembad tussen.”

PP, PTB, Dier-Animal, HÉ, Be.one, Collectif citoyen & BE@EU reageerden niet op de vragen van Pool is Cool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?