eindejaar 2021

Lilith Geeraerts blikt terug op 2021

© BRUZZ

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: nieuwslezeres Lilith Geeraerts.

De favorieten van Lilith

 • BOEK: Non-fictie: Reset van Mark Elchardus was natuurlijk het meest besproken boek van het jaar, maar vooral Het Rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haidt heb ik met veel bewondering gelezen. Het legt heel mooi uit hoe we als mens eigenlijk allemaal een beetje slachtoffer zijn van onze eigen verlangens en dat we ons denken vaak inzetten om de gevoelens in onze eigen onderbuik te verantwoorden, meer dan om de waarheid te ontdekken. Als je meer wil begrijpen over de haatgevoels jegens én vanuit de antivaxers, lees dan dit. Fictie: De geschiedenis van mijn seksualiteit van Toby Lakmaker. De vorm, de zelfrelativering, de rake beschrijvingen en vooral de durf. Enkel applaus voor zo'n schrijver.
 • FILM: Voor de liefhebbers van Brussels absurdisme, check zeker Fils de Plouc. Heerlijk choquerend, hilarisch, super-Brussels. Waanzin. Verfrissend vuil, spaart geen enkel heilig huisje. Voor de mensen met een korte aandachtsspanne ook een aangename lengte. Maar internationaal kon Don't look up mij het allermeest bekoren. Een tragikomedie van het zuiverste water die de gepolariseerde politieke realiteit snoeihard omzet in een fictiefilm over een naderende komeet. De steracteurs zijn een aangename bijkomstigheid, vooral de dialogen en het regiewerk zijn om duimen en vingers bij af te likken. Gelachen, gehuild.
 • MUZIEK: De nieuwe van Sylvie Kreusch, Montbray, en Durum van Azertyklavierwerke.
 • RADIO/PODCAST: Ons ochtendprogramma op radio (lol) en ook de podcast Geen Kleine Man, over de nood aan gendersensitieve gezondheidszorg. Leven in een vrouwenlijf kan soms een verschrikking zijn. Oneindig dankbaar dat ik in Brussel een supergoede huisarts heb gevonden die luistert én toch met enig zelfvertrouwen in het vak staat. En dankbaar dat er blijkbaar platformen zijn zoals onder andere De Buren die dit soort onderzoek van vrouwelijke podcasters van geld en tijd voorzien.
 • RESTAURANT: De Libanees rechtover café de Archipel? Ik ben niet zo'n restaurantganger maar ik stap regelmatig een Syrisch of Libanees restaurant binnen als ik de moed niet heb om te kokerellen.
 • SHOP: Blij met Replica, maar nog steeds grote fan van Passa Porta.

Lilith blikt terug en vooruit

 • Wie is voor jou de Brusselaar van het jaar?
  Frederik Lamote van Growfunding. Iemand die al veel langer bepalend is in de back-end van Brussel. Zonder hem en zijn team bestonden héél veel mooie Brusselse dingen niet. Dit jaar heb ik dat beseft.
 • Wat heeft je kwaad gemaakt in 2021?
  Ik merk dat ik op een leeftijd begin te komen dat zaken me minder snel van m'n stuk brengen. Misschien heet dat volwassen worden. 'Kwaad' is dus wat minder aanwezig. Misschien het gebrek aan respect voor onze medemens, dat tegenwoordig iets lijkt waar je fier op moet zijn. Die houding maakt me héél moe.
 • Wat maakte je blij in 2021?
  Veel. Ontdekken dat mijn Brusselse huisdokter eigenlijk al lang op pensioen had moeten zijn, maar nog steeds een baken van vertrouwen én deskundigheid voor zijn wijk is. Mogen bijdragen aan een ochtendshow die elke dag relevant is, met een presentator wiens talent ik respecteer. De boeken die ik las. Meer begrijpen. Meer vrijheid hebben en me thuis voelen. Dit gebouw. Mopjes, goed en slecht. Leren lachen. Kleine dingen, die dicht bij mij gebeurden.
 • Op welke plek vonden we jou vaak terug het afgelopen jaar?
  De bib, bus 71, het theehuis om mijn hoek, het zwembad van Laken.
 • Welke plek heb je het afgelopen jaar ontdekt?
  In het algemeen de zwembaden - dat van Sint-Gillis ❤️
 • Wie ben je beginnen te volgen op sociale media?
  Ik ben vooral beginnen ontvolgen - sorrynotsorry
 • Wat was de belangrijkste gebeurtenis van het jaar?
  Brussel: mijn eerste coronavaccin. Wereld: Amerika verlaat Afghanistan.
 • Op wie of wat zet je je geld in volgend jaar? Wie/wat gaat het maken?
  Esther Nwanu misschien? Weet het niet goed.
 • Wat was de trend van 2021?
  Vaccintwijfelen. En ik vind dat gewoon 'twijfelen' wel de trend van 2022 mag worden.

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?