Logement Molenbeekois: partner directeur werkte als secretaresse en verdiende 6.000 euro

© Saskia Vanderstichele
| Woningen van de Logement Molenbeekois

In het Brussel parlement is de audit van Logement Molenbeekois voorgesteld. De auditeurs wezen onder meer op het desastreuze loon- en personeelsbeleid. Zo verdiende de partner van de directeur 6.000 euro bruto.

De auditeurs van Ernst & Young waren te gast in de commissie Huisvesting van het Brussels parlement. Ze stelden er de resultaten voor van de audit, waarover u hier eerder al las.

De auditeurs bevestigden er onder meer dat het loon- en personeelsbeleid bij de openbare vastgoedmaatschappij (OVM) met ruim 3.000 woningen problematisch was. Het personeel ervoer het salarisbeleid bijvoorbeeld als erg willekeurig.

6.000 euro

Een opmerkelijk voorbeeld daarvan is het geval van de directiesecretaresse, die tegelijk de partner is van de algemeen directeur. Die beschikte volgens La Libre enkel over een diploma secundair onderwijs. In de commissie bevestigden de auditeurs dat de vrouw in kwestie een loon van 6.000 euro bruto verdient.

Algemener legden de auditeurs uit dat de lonen in theorie de gemeentebarema’s als referentie namen. In de praktijk werd eerst over het loon onderhandeld en werd het afgesproken bedrag daarna gekoppeld aan een bestaand gemeentebarema van die hoogte. Dat gebeurde los van de diploma’s die de werknemers hadden. “De directie stelt dat ze die vrijheid had.”

Het personeel was daarnaast ook gedemotiveerd omdat er geen enkele vorm van evaluatie bestond, zeiden de vertegenwoordigers van Ernst & Young nog.

De auditeurs stelden ook dat ze bij de maatschappij een groot en uitzonderlijk gebrek aan formele afspraken vaststelden. De vraag of er ook sprake was van criminele feiten maakt voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek.

Wie is verantwoordelijk?

De parlementsleden zochten in hun vragen - die ruim de helft van de spreektijd in beslag namen - vooral naar verantwoordelijken voor de toestand bij de OVM. Alain Maron (Ecolo) hamerde op de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur. “Alles wijst op zijn verantwoordelijkheid, maar u doet geen enkele aanbeveling in zijn richting!”

De auditeurs wezen erop dat ze niet de opdracht hadden om persoonlijke verantwoordelijkheden te onderzoeken. Maron vroeg zich ook af waarom de rol van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (die de audit bestelde en de Logement Molenbeekois moet controleren) nergens vermeld werd.

Caroline Désir (PS) vond dat weer dat de rol van de raad van bestuur (met een MR-voorzitter) onderbelicht werd en wil die in volgende hoorzittingen verduidelijkt zien.

De volgende weken volgen nog meer hoorzittingen, onder meer met de directeur van de Logement Molenbeekois en de syndicale vertegenwoordiger. Wellicht worden ook nog de raad van bestuur en de vorige Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR) ondervraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?