Logement Molenbeekois: ‘Renovatie Brunfauttoren komt eraan’

© Google Streetview
| Het Brunfautgebouw uit 1965 wacht al jaren op een broodnodige renovatie. Meer dan twee jaar geleden al moesten de inwoners weg vanwege de 'nakende' renovatie.

De renovatie van de sociale woningen in de ‘lelijkste woontoren van Brussel’ sleept al jaren aan. Maar volgens Logement Molenbeekois is er nu eindelijk een aannemer aangeduid en kan die binnenkort aan de slag.

De Brunfauttoren met 97 sociale woningen staat al meer dan twee jaar leeg en wacht al langer op een grondige opknapbeurt. Door gerechtelijke procedures en een steeds hogere kostprijs werd de renovatie telkens uitgesteld.

Er loopt nog een openbare aanbesteding voor het renovatieproject. Volgens oppositiepartij PVDA wilde de raad van bestuur van de openbare vastgoedmaatschappij (OVM) Logement Molenbeekois het project uitstellen, maar zou de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) in januari een ingebrekestelling hebben verzonden voor het niet-aanduiden van een aannemer.

“Bovendien is er een budget, ongeveer 20 miljoen euro, voorzien op gewestelijk niveau en biedt de BGHM de garantie voor eventuele meerkosten”, zegt PVDA-gemeenteraadslid in Molenbeek Dirk De Block. “Maar Logement Molenbeekois zou dan onder nauwer toezicht van de BGHM vallen, terwijl Logement Molenbeekois net streeft naar een verlichte voogdij met minder controle.”

'Keuze is gemaakt'

De voorzitter van de raad van bestuur van Logement Molenbeekois Michel Eylenbosch wuift de aantijgingen weg. “Het dossier van de Brunfauttoren ligt vanavond op tafel, na aanbevelingen in de audit. Wij hebben beslist om door te gaan met de werken en we hebben een aannemer aangeduid. De keuze is gemaakt en moet alleen nog officieel bevestigd worden”, zegt Eylenbosch aan BRUZZ.

Dat zijn OVM aan de controle van de BGHM wilde ontsnappen, is nonsens, aldus de voorzitter van de raad van bestuur. “We hebben al die tijd samengewerkt met de BGHM en we beslissen samen”, countert Eylenbosch.

Meer dan 22 miljoen

Het huidige budget voor de renovatie bedraagt 17,9 miljoen euro. “Met alle kosten van de architecten en kosten die we al gemaakt hebben, overstijgt het budget 22 miljoen euro”, verduidelijkt Eylenbosch. Volgens de PVDA wil de OVM besparen op de renovatie.

“Dat klopt”, zegt Eylenbosch, “maar die beslissing hebben we samen met de BGHM en de bevoegde minister genomen, omdat het budget hoger uitviel dan voorzien, en we extra kosten hadden aan het brandveilig maken van het gebouw, na advies van de brandweer.” De extra kosten voor de veiligheid van het gebouw lopen op tot 500.000 euro. Volgens Logement Molenbeekois wordt er elders ongeveer 225.000 euro bespaard.

“Die bedragen zijn nog niet definitief”, klinkt het nog, “en worden vanavond in de raad van bestuur besproken. Eens de gekozen aannemer op de hoogte wordt gebracht, heeft die veertig dagen de tijd om met de werken te beginnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?