Lokale besturen trekken zich weinig aan van de taalwet

© Belga
20/06/2019

Gemeenten werven nog altijd massaal eentalig personeel aan. Dat blijkt uit het jaarverslag van Brussels vice-gouverneur Jozef Ostyn. Die moet erover waken dat de Brusselse gemeenten de taalwetgeving respecteren, maar die trekken zich daar weinig van aan.

Op enkele uitzonderingen na moeten alle personeelsleden van de Brusselse gemeenten en OCMW’s beschikken over een taalbrevet in de andere landstaal, zo bepaalt de taalwet van 1966.

Vice-gouverneur Ostyn ontving in 2018 exact 3.113 meldingen van aanwervingen, die daar mogelijk tegen indruisen. Daarvan was de taalwetgeving in 673 dossiers volledig gerespecteerd. De vice-gouverneur schorste 1.799 beslissingen of 57,8 procent van het totaal. Hij 'tolereerde' ook 641 dossiers (20,6 procent) van personeel, dat niet over het wettelijk vereist taalbrevet beschikte, omdat het ging om contractuele aanwervingen van zeer korte duur.

OCMW's het ergst

Bij de aanwervingen van contractuelen door de Brusselse gemeenten en OCMW's was vorig jaar slechts 9,8 procent conform de taalwetgeving. Voornamelijk de Brusselse OCMW’s nemen het niet te nauw met de taalwet. Maar liefst 92 procent van alle dossiers ging in tegen de taalwet.

Ook de pariteit van de leidinggevenden bij de Brusselse gemeenten en OCMW's (minstens 25 procent van de betrekkingen voorbehouden aan Nederlandstaligen) wordt slecht nageleefd. Slechts vijf van de 19 gemeenten en zeven van de 19 OCMW's leven deze verplichting na.

'Een vodje papier'

Vlaams Belang haalt fors uit naar de lokale, maar ook de gewestelijke en federale overheden. "In heel dit verhaal dragen niet enkel de 19 Brusselse gemeentes en OCMW's een zware verantwoordelijkheid .Maar ook de Brusselse regering en het Verenigde College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, net zoals de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken in 2018 (Jan Jambon, N-VA)", stellen Brussels parlementslid Dominiek Lootens en Kamerfractieleidster Barbara Pas.

De partij wijst ook op grote verschillen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. "Opgesplitst merken we dat van alle beslissingen over Nederlandstaligen 53.62 procent in orde was met de taalwet, tegenover amper 18,51 procent van de beslissingen over Franstaligen".

Het Vlaams Belang roept de andere Vlaamse partijen zowel in Brussel als op federaal vlak op om van de naleving van de taalwetten een breekpunt te maken. Zo moet de vernietigingsbevoegdheid van aanwervingen en benoemingen in handen komen van de Brusselse vicegouverneur. En moeten zware sancties worden opgelegd aan die Brusselse gemeenten en OCMW's die blijven weigeren om hun beslissingen en verdelingen per taalrol ter controle door te zenden naar de vicegouverneur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, taalwet, taalwetgeving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni