Luchthaven en buurgemeenten huldigen platforms voor vliegtuigspotters in

© Saïd Al-Haddad

Brussels Airport heeft samen met honderden spotters en de buurgemeenten Steenokkerzeel en Zaventem twee spottersplatformen ingehuldigd. De platformen bieden vliegtuigliefhebbers voortaan een veilige plaats om hun hobby uit te oefenen. Ze zijn vernoemd naar de start- en landingsbanen waarop ze uitzicht bieden, namelijk 01/19 en 07R/25L.

Elke dag trekken tientallen vliegtuigliefhebbers, de zogenoemde 'vliegtuigspotters', naar Brussels Airport. “We wilden de spotters graag tegemoet komen in de vraag naar een platform om betere foto’s te kunnen nemen", zei Arnaud Feist, CEO Brussels Airport Company bij de voorstelling van de uitkijkplaatsen. "In nauwe samenwerking met buurgemeenten Steenokkerzeel en Zaventem hebben we snel twee plekken kunnen inrichten."

Brussels Airport heeft het design en de locatie afgestemd op de voorkeuren en wensen van de spotters. De luchthaven hield een enquête bij zowat 1.700 spotters. Die konden zo aangeven wat ze belangrijk vonden bij een mirador, en hoe het uitkijkplatform er idealiter zou moeten uitzien. Met een kleinere groep spotters keek het vervolgens meer in detail wat gewenst en mogelijk was.

Favoriete spottersplek

Het eerste observatorium ligt vlak naast het transitcentrum in Steenokkerzeel, en biedt een uitstekend zicht op start- en landingsbaan 25L/07R. De omgeving rond die baan is zeer populair bij spotters en werd in de enquête ook met stip aangeduid als favoriete plek. Dankzij het verhoogde platform hebben spotters nu een vrij zicht op de baan.

"Deze plek kende ik nog niet", zei spotter Joeri aan BRUZZ-reporter Saïd. Hij schat het totale aantal regelmatige spotters op zowat tweehonderd. Die proberen de allerbeste foto van bijzondere vliegtuigen te nemen. Sommige vliegtuigen herkennen ze zelfs enkel aan het geluid. "De C130 gaan we op dat vlak nog missen."

De parking aan het transitcentrum is uitgebreid met enkele parkeerplaatsen voor de spotters. Ook aan de kop van baan 25L aan de Kortenbergse Steenweg werd een kleine parking ingericht om overlast op de lokale wegen te vermijden.

Een tweede uitkijkplatform bevindt zich aan de start- en landingsbaan 01/19 in het Vliegbos in Zaventem. Omdat het Vliegbos naast spotters ook heel wat families aantrekt, heeft de luchthaven er ook enkele speeltuigen en informatieborden geplaatst. Spotters kunnen gebruik maken van de reguliere parkeerplaatsen rond het bos.

Bekijk de fotogalerij van de twee uitkijkposten hieronder:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?