Luchtvervuiling: 'Gewest minacht gezondheid Brusselaars'

© BRUZZ - Google

De twee meetstations voor luchtvervuiling op de Wet- en Belliardstraat worden al zeker tot november niet officieel heropend. De Brusselse regering sloot die in 2008 en 2014, hoewel de luchtvervuiling er het hoogst lag. Advocatenkantoor Client Earth en enkele burgers daagden het Gewest daar tevergeefs over voor de rechter. 'Hieruit blijkt een minachting voor de gezondheid van al wie in Brussel woont en werkt.'

In september 2016 daagden ClientEarth en een aantal inwoners van Brussel de Brusselse autoriteiten voor de rechter, omdat zij volgens hen de wetten rond luchtkwaliteit schenden. Zij vroegen tegelijk ook om de Brusselse regering te verplichten om de luchtkwaliteit beter te meten. Daardoor zou meer betrouwbare informatie te raadplegen zijn over luchtvervuiling op plaatsen waar de burgers er het meest aan worden blootgesteld. 

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft vandaag een prejudiciële beslissing genomen, die bepaalt dat een besluit omtrent de meetstations moet wachten tot de hele zaak is afgerond.

Bij Client Earth reageren ze uiteraard teleurgesteld. "Er is niet gekeken naar de inhoud van ons verzoek", zegt advocaat Ugo Taddei aan BRUZZ. "Wij zien dit louter als vertragingstactieken door het Gewest, en zijn ervan overtuigd dat de rechter ten gronde ons gelijk zal geven. In 2008, voor het meetstation Kunst-Wet dichtging, lagen de stikstofdioxidewaarden er 2,5 keer hoger dan de limietwaarde. Er is geen reden te bedenken waarom het Gewest die meetstations niet zou heropenen."

"We zijn geschokt door de gewetenloze manier van handelen van de Brusselse gewestregering. Toen de meetstations gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging optekenden, schakelde ze de meetapparatuur gewoon uit. Nu maakt ze gebruik van juridische technieken om het moment uit te stellen wanneer zij door de rechter zullen worden gedwongen om hun wettelijke en morele verplichtingen na te komen. Daaruit blijkt een minachting voor de gezondheid van al wie in Brussel woont en werkt."

Meetstation open, maar meet niet officieel
Het meetstation aan Kunst-Wet is na de druk door Client Earth en Schone Lucht BXL inmiddels wel heropend, maar de data worden niet officieel verzameld. "Ze maakten in de rechtbank heel duidelijk dat ze die gegevens voor geen enkel officieel rapport gaan gebruiken", zegt Taddei. "Op de website zijn de metingen van Kunst-Wet enkel om het uur te vinden, en na elk uur verdwijnt de waarde van de luchtvervuiling weer. En hoe torenhoog ze ook is, de cijfers staan altijd in het groen, wat het ook niet duidelijker maakt voor de burger."

"Deze uitspraak betekent dat het nog een jaar kan duren voordat de meetstations op de twee grote invalswegen in de Europese wijk heropstarten." Daarom, zegt Taddei, trekt Client Earth binnenkort zelf naar die twee grote verkeersassen, met eigen meetapparatuur. "Wij gaan er zelf de luchtverontreiniging meten en de gegevens openbaar maken. We geloven dat burgers recht hebben op die informatie. We zullen doen wat de gewestregering weigert te doen."

Het proces ten gronde van Client Earth richt zich tegen het Lucht-, Klimaat- en Energieplan van het Brusselse Gewest. Dat is volgens het bureau lang niet dwingend genoeg om de hoge niveaus van luchtverontreiniging in Brussel aan te pakken. Op 16 november wordt de rechtszaak voortgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook