De laatste vijf jaar zijn er in Brussel op verschillende plaatsen projecten met luxekoten gebouwd. Het gaat om moderne gebouwen met veel faciliteiten en een eigentijdse inrichting. Hoewel de luxe ook een prijskaartje heeft, zijn de nieuwe koten erg populair bij studenten.

Gebrek aan koten
Brussel is met zo’n 90.000 studenten de grootste studentenstad van het land, maar de stad kampt nu al enkele jaren met een gebrek aan koten. Bovendien zijn de koten die er wel zijn soms niet helemaal veilig of in orde met bepaalde regels.

Daar hebben enkele bouwpromotoren enkele jaren geleden een gat in de markt gezien: luxueuze en moderne studentenhuisvesting. Upgrade Estate, een bedrijf dat studentenflats bouwt en de kamers dan verkoopt, opende intussen al drie projecten in het Brussels Gewest. In Bru Upkot, een studentenhuis met 216 kamers, kunnen studenten bijvoorbeeld gebruik maken van een fitnessruimte, studentencoach en cinemazaal.

Een ander voorbeeld is Casa La Cantus in Etterbeek, een studentenflat met 16 luxury student dorm rooms vlak bij de VUB. Elke kamer heeft een eigen keuken en badkamer. Prijskaartje? Minstens 600 euro per maand.

Nog een voorbeeld is The Place To Be op de oude Solvay-site in Elsene. Ook hier heeft elke kamer eigen sanitair en heeft elke verdieping een volledig uitgerust keuken en polyvalente zaal. Voor een kamer van 15 - 20m2 tel je minstens 415 euro per maand neer.

Vooral dure koten bijgebouwd
De huisvestingsdienst van de VUB stelt vast dat er de laatste jaren vooral dure koten zijn bijgekomen. “We zien dat er vooral grote studentenflats gebouwd worden, die vooral studio’s aanbieden,” zegt Mark Stockmans van de VUB. Volgens hem gaan veel studenten niet op kot in onze hoofdstad omdat het gewoonweg te duur is. Uit een enquête van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling blijkt inderdaad dat een derde van de studenten thuis blijft wonen om financiële redenen.

En ook het kabinet van bevoegd minister Céline Frémault (CDH) erkent het fenomeen. “Er zijn inderdaad de laatste jaren vooral duurdere koten bijgebouwd,” zegt Martin Drouhon, medewerker van minister Frémault.

Vraag naar luxe
Ondanks het prijskaartje kent het luxesegment op de kotenmarkt bij de studenten een groot succes. Dat stelt ook Tom Van Damme van Upgrade Estate vast. Een luxekot is Bru Upkot volgens Tom Van Damme niet. “In Brussel vind je veel ronduit gevaarlijke koten, het is dan ook normaal dat studenten en hun ouders voorzichtiger zijn geworden,” zegt hij. “Wat wij aanbieden is in de eerste plaats een veilig kot, gebouwd volgens de normen van vandaag.”

“De maatschappij is veranderd, en de noden van studenten dus ook,” verklaart Paul Willems, eigenaar van studentenflat Casa la Cantus. “Iedereen wil meer luxe. Vroeger moest je op hotel vaak een badkamer delen met andere gasten, dat gebeurt vandaag ook niet meer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni