studentenkoten BRUZZ ACTUA 1572

'Veel te weinig betaalbare koten'

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
24/08/2017

Nieuwbouwprojecten met dure koten schieten de laatste vijf jaar als paddenstoelen uit de grond. Terwijl er net een nijpend tekort is aan betaalbare woningen voor studenten.

Brussel kampt met een groot tekort aan studentenkoten, momenteel zijn er zo’n 9.000 kamers te kort. Er is vooral nood aan meer betaalbare woningen voor studenten. “In Brussel zijn er de laatste jaren vooral luxekoten bijgebouwd”, zegt Koen van Ryckeghem van Brik, een studentenorganisatie die studenten helpt met het vinden van een kot. Als gevolg zijn studentenkamers in Brussel de laatste jaren duurder geworden.

Een ander gevolg is dat studenten gaan samenwonen, of co-housen, in een huis dat eigenlijk niet daarvoor bedoeld is. “Ze wonen dan in huizen die niet gecontroleerd worden, en dat kan gevaarlijk zijn,” zegt van Ryckeghem. Bovendien waarschuwt hij ervoor dat er een gebrek aan visie is. “Hetzelfde is gebeurd met de kantoorgebouwen in Brussel. Er zijn vandaag te veel kantoorgebouwen, terwijl er een te kort is aan betaalbare woningen.”

“Er zijn inderdaad te weinig betaalbare koten in Brussel, maar ik richt me nu eenmaal op het hoger marktsegment, daar is er ook nog veel vraag,” zegt Paul Willems van luxekot Casa La Cantus daarover. Bovendien is de aankoopprijs voor bouwgrond in Brussel duurder, waardoor de verhuurprijzen dan ook hoger zijn.

'Gebrek aan beleid'
Opvallend is dat niet alleen Brik aangeeft dat er een tekort is aan betaalbare woningen voor studenten, ook eigenaars van duurdere koten zijn het hiermee eens. Alle partijen wijzen met de vinger naar het beleid.

Om de kotenmarkt toegankelijk te houden voor iedereen, kondigde minister Céline Frémault (CDH), bevoegd voor huisvesting, twee jaar geleden tien maatregelen aan. Zo komt er een kwaliteitslabel voor koten en werd er vorig jaar een sociaal immobiliënkantoor voor studenten geopend.

Lees ook het artikel 'Luxekoten in de lift'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni