Op kot met bioscoop en fitness

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
24/08/2017

Een danszaal, game room of kippen op kot? Steeds meer koten bieden luxueuze faciliteiten aan. "De cinemazaal was tijdens Tempation Island en de Champions League heel populair."

Studentenleven in luxe

Yonnick (19) zit al een jaar op kot in Bru Upkot. Het gebouw telt zeven verdiepingen. Er zijn in totaal 216 kamers, waarvan er enkele voor 2 personen bedoeld zijn. Naast de kamers en gemeenschappelijke keukens vind je er onder andere een cinemazaal, fitnessruimte en een game room. Voor de goedkoopste kamer tel je zo’n 430 euro per maand neer, voor de duurste betaal je meer dan 800 euro per maand. De kamers zijn gewild, wie er komend academiejaar nog op kot wil komt op een wachtlijst te staan.

Yonnick betaalt 477 euro per maand voor een kamer met eigen badkamer. “Dit is mijn eerste kot en ik zou nergens anders willen zitten,” vertelt hij.

Conciërge en studentencoach van dienst is Jasper Ramaut (27). Hij zorgt voor het beheer van het gebouw en een goed verloop van het dagdagelijkse leven en woont zelf ook in het gebouw. “Ik ben er natuurlijk wel als er iets misloopt, maar in de vroege en late uurtjes word ik liever niet gestoord,” vertelt hij. “Ooit kwam er om zes uur s’ ochtends iemand vragen waar er in de buurt een goede bakker is, dat apprecieerde ik niet echt.”

Een eigen keuken hebben de meeste kamers niet. Er zijn wel meerdere volledig uitgeruste keukens per verdieping, met uitzicht over de stad. Poetsen moeten de studenten wel zelf doen, daarvoor wordt er een schema gemaakt. Studenten die niet meewerken, krijgen een waarschuwing. “Na drie officiële waarschuwingen kunnen we het contract verbreken, maar dat heb ik nog niet moeten doen,” vertelt Jasper.

De fitnessruimte en cinemazaal worden vooral tijdens het academiejaar gebruikt. “Vooral toen Temptation Island en de Champions League op televisie waren, was de cinemazaal vaak gereserveerd,” lacht Jasper. “Ik gebruik de faciliteiten te weinig,” geeft Yonnick toe. “Ik ga eigenlijk naar een andere fitnesszaal in Oudergem.”

Het kot voelt meer aan als een hotel of een vakantieverblijf dan een studentenhuis. “Dat gevoel had ik op het begin ook,” zegt Jasper. “Maar intussen voel ik me hier al goed thuis.”

Zijn studenten veeleisender geworden? “Ik heb zelf nooit een eigen badkamer gehad,” vertelt studentencoach Jasper. “Ik denk dat studenten dit willen omdat ze zien dat het mogelijk is. De aanbod creëert eigenlijk de wens.” Yonnick gaat akkoord: “De eigen badkamer is gewoon handig, zo hoef ik nooit te wachten totdat de badkamer vrij is. Bovendien kan ik me soms volledig isoleren als ik dat wil. Soms heb ik geen zin om contact te hebben met anderen, en dan kan ik me drie dagen opsluiten op mijn kamer” (lacht).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni