Luxemburg populairste Villostation

© arzitek
De Villofietsen aan het Luxemburgstation zijn de meest populaire van het gewest. Met meer dan 5.800 ontleende en teruggebrachte fietsen per maand heeft het een ruime voorsprong op station Flagey.

Dat staat te lezen in het jaarrapport van 2011 van Villo dat opgesteld werd door Mobiel Brussel. Luxemburg wordt in de top vijf gevolgd door Flagey, Kelten (op de gelijknamige laan in Etterbeek), Beurs en Lesbroussart langs de Louizalaan.

De leider bij de flop-5 is dan weer station Van Lint aan het gemeentehuis van Anderlecht. Daar komen maandelijks amper 125 mensen langs voor of met een fiets.

De stations Heliotropen op de Lambermontlaan, Sint-Anna aan Hertoginnedal, Frans Hospitaal op de Josse Goffinlaan in Berchem en station De Brouckère zijn ook weinig populair.

Abonnees: beperkte groei
De stijging van het aantal abonnees van lange duur was tussen 2010 en 2011 minder opvallend dan bij de lancering van het fietsdeelsysteem in 2009. Er kwamen ruim 2.700 abonnees bij, of 11 procent meer. "Wat logisch is omdat 2011 een stabilisatiejaar was", zegt Jerôme Blanchevoye, directeur bij Villo. "Er kwamen relatief weinig stations en fietsen bij."

Om opnieuw met groei aan te knopen wil Villo dit jaar nog de tweede fase van het systeem voltooien. Als die klaar is, zullen er 360 stations en 5.000 fietsen in omloop zijn.

De grootste groei viel te noteren bij de abonnees van korte duur (1 of 7 dagen). Daar werd een verdubbeling van het aantal klanten genoteerd, van 70.000 naar 144.000. De langlopende abonnementen zijn wel verantwoordelijk voor bijna 90 procent van de ontleningen.

Klant is jong en Brussels
De gebruikers van Villo ten slotte zijn overwegend jong, 63 procent is tussen de 18 en de 35 jaar oud. 85 procent van de gebruikers komt uit Brussel, daarnaast is er een duidelijk aandeel van pendelaars die Villo gebruiken in de laatste fase van hun dagelijkse trek naar het werk.

Villo houdt ten slotte ook de taalrol van haar gebruikers in het oog. 10,6 procent van de gebruikers opteert voor het Engels als gebruikerstaal, 17,5 kiest voor het Nederlands en 71,9 procent voor het Frans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?