Villo: Bonus voor bergop rijden?

© Christophe Degreef
Een beloning voor Villogebruikers die fietsen naar hooggelegen stations brengen. Het is een van de suggesties die naar voor kwam in de eerste vergadering van het overlegcomité van Villo. “Er zijn geen grote klachten.”

Het overlegcomité kwam woensdag voor de eerste keer bij elkaar om het Villonetwerk te evalueren. Onder meer Mobiel Brussel, de MIVB, de fietsverenigingen en staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) tekenden present.

Volgens het kabinet zijn de betrokken partijen tevreden over het functioneren van Villo. "Er waren geen structurele klachten", zegt woordvoerster Heleen Van Pelt. "Eerder lokale zaken over specifieke stations waar palen niet functioneren of slechte ervaringen met het callcenter."

Een van de suggesties die naar voor kwam, was om fietsers die naar hoog gelegen stations fietsen te belonen voor hun inspanning. Het is zo dat het verkeer nu vooral bergafwaarts verloopt en dat daardoor de 'hoge' stations, bijvoorbeeld rond de Kunstberg, met een tekort aan fietsen kampen. Uitbater JC Decaux zet nu vijf man personeel in om fietsen te verplaatsen, ook 's nachts. "Maar het is de bedoeling dat het systeem zichzelf reguleert."

Op de beloning wil het kabinet van De Lille nog niet ingaan. "We gaan dat bekijken," zegt Van Pelt. "Sommige steden hebben al zo'n systeem, maar elke stad is anders. We kunnen er hoe dan ook pas werk van maken in september, na de voltooiing van de tweede fase. Tot dan gaat al de energie naar de verdubbeling van het aantal stations."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?